6 Δεκεμβρίου: Η μέρα της χαμένης νιότης (pics & vid)

Gazzetta team
6 Δεκεμβρίου: Η μέρα της χαμένης νιότης (pics & vid)
Πέρασαν 11 χρόνια όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου, το 2008.

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Το εφηβικό χαμόγελο «έσβησε» για πάντα, «γεννώντας» πλήθος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και σοβαρά επεισόδια.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Η παρέα του αδικοχαμένου Αλέξη ήρθε σε φραστικές αντιπαραθέσεις με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δευτερόλεπτα αργότερα ο 15χρονος θα άφηνε την τελευταία του πνοή από τα πυρά του Κορκονέα. Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Η είδηση έπεσε σαν «βόμβα». Μία «βόμβα» που ακόμα προκαλεί εκρήξεις, με χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα στους δρόμους και πολλά αναπάντητα «γιατί».

11 χρόνια μετά τη δολοφονία του «πρίγκιπα» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του το χαμόγελό του παραμένει στις μνήμες των συγγενών του αλλά και των άγνωστων ανθρώπων που συρρέουν καθημερινά στην τελευταία του κατοικία, στα Εξάρχεια.

Οι επόμενες ημέρες

Η δολοφονία του Αλέξανδρου πυροδοτεί έντονες αναταραχές. Σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου το σκηνικό «ντύνουν» τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις. Το κύμα αντιδράσεων γρήγορα εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Ακολούθησαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Κλειστές έμειναν και πανεπιστημιακές σχολές ενώ δεν άνοιξε και το σχολείο στη Σταμάτα στο οποίο πήγαινε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Σε τριήμερη προχώρησε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.

Οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις. Προσέφεραν λουλούδια στους ένστολους και κάποιοι ξάπλωσαν γυμνοί έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

9 Δεκεμβρίου 2008

Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εξέγερση».

Τρεις ημέρες αργότερα, ο ανακριτής που διερευνά την υπόθεση, η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού.

18 Ιανουαρίου 2009

Με χειροκροτήματα και συνθήματα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, 42 ημέρες από τη δολοφονία του. Χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας αυτή τη φορά.

Τα σοβαρά επεισόδια, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Την ώρα που το πανελλήνιο με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις για την υπόθεση, η Αθήνα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Η δίκη και τα ισόβια

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς οι Αρχές εκτιμούσαν πως μία δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες σοβαρές αντιδράσεις.

Μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας. Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υποστήριξαν πως είναι αθώοι, κρίθηκαν ένοχοι.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη, τον άλλο αστυνομικό του αποδόθηκε η ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια.


Αμφότεροι όμως πλέον είναι εκτός φυλακής, με το Εφετείο το καλοκαίρι να αποφασίζει να... σπάσει τα ισόβια του Επαμεινώνδα Κορκονέα με τα οποία είχε τιμωρηθεί πρωτοδίκως και, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 13 ετών. Συνυπολογίζοντας την ποινή που έχει εκτίσει ήδη και τα μεροκάματα που έκανε στις Φυλακές, ο Κορκονέας απέκτησε μετά την απόφαση του Εφετείου δικαίωμα αποφυλάκισης.

Ο εισαγγελέας, Βασίλειος Πλιώτας πάντως αποφάσισε την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε στον πρώην ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Κάτι που σημαίνει οτι η υπόθεσή του θα εξεταστεί εκ νέου.