Συναγερμός στην Κρήτη: Γέμισαν λεοντόψαρα οι θάλασσες, σε ποιες περιοχές συναντάται το επικίνδυνο ψάρι (vid)

Gazzetta team
Συναγερμός στην Κρήτη: Γέμισαν λεοντόψαρα οι θάλασσες, σε ποιες περιοχές συναντάται το επικίνδυνο ψάρι (vid)
Τα λεοντόψαρα αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς στις θάλασσες της Κρήτης και πλέον απειλούνται με αφανισμό ντόπια αλιεύματα, όπως η πίνα.

Οι πίνες είναι όστρακα, αποτελούν εκλεκτούς μεζέδες και έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και το Ιόνιο, καθώς απειλούνται από την παράνομη αλιεία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι πίνες θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και αποτελούν ταυτόχρονα το... κυρίως πιάτο για τα λεοντόψαρα, αφού τις προτιμούν.

Το λεοντόψαρο πολλαπλασιάζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το neakriti.gr και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα παράλια της Σητείας, της Ιεράπετρας, ενώ εμφανίστηκε και στον Κόλπο του Μιραμπέλλου.

H Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου, σε πρόσφατη συνάντηση της με τους εκπροσώπους των συλλόγων αλιέων Αγίου Νικολάου, ζήτησε τη σύμπραξη ερασιτεχνών και επαγγελματιών του κλάδου για την ανάσχεση της επέλασης του λεοντόψαρο, καθώς ήδη αρχίζει να εξαφανίζεται ο πληθυσμός των πινών από τον κόλπο της Ελούντας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προγραμματίζονται δράσεις σε επίπεδο Δήμων για την ενημέρωση των καταναλωτών. Ενδέχεται να εκδοθούν και φυλλάδια στα οποία θα αναγράφονται συνταγές μαγειρικής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση των λεοντόψαρων που έχουν διαταράξει το θαλάσσιο οικοσύστημα.