Νέο δηλητηριώδες ψάρι «εγκαταστάθηκε» στις ελληνικές θάλασσες (pic)

Gazzetta team
Νέο δηλητηριώδες ψάρι «εγκαταστάθηκε» στις ελληνικές θάλασσες (pic)
H εμφάνιση ενός νέου «τροπικού εισβολέα» στις ελληνικές θάλασσες προκαλεί προβληματισμό σε επαγγελματίες και λουόμενους

Ψαροντουφεκάς καμάκωσε στο βυθό πολυσύχναστου παραθαλάσσιου τουριστικού οικισμού της Μεσαράς ένα λεονταρόψαρο.

Το ψάρι ήταν άγνωστο παλιότερα στις θάλασσες της Νότιας Κρήτης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ένα ακόμα κίνδυνο οι λουόμενοι αλλά και όσοι έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα.

Το λεοντόψαρο

Το λιονταρόψαρο ή λεονταρόψαρο που έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες, είναι ένα επικίνδυνο ψάρι, άλλος ένας τροπικός εισβολέας (λεσεψιανός μετανάστης) που πέρασε από την διώρυγα του Σουέζ.

Επειδή έχει τη δυνατότητα να ζήσει σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες κατάφερε να επιβιώσει στην Κρήτη.

Τρέφεται από ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών ενώ γεννά κάθε τέσσερις μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπολογίζεται πως παράγει περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως. Τα αγκάθια του είναι άκρως δηλητηριώδη.

Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του και τα τοξικά αγκάθια του αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το λεονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, μια εξέλιξη με σοβαρές βιολογικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Το λεονταρόψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. Παρά τους κινδύνους πάντως, το ψάρι αυτό, μετά από προσεκτικό καθάρισμα, τρώγεται και είναι μάλιστα νόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως στην στις ελληνικές θάλασσες έχουν εμφανιστεί και λαγοκέφαλοι. Ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα.

Η κατανάλωσή του λαγοκέφαλου μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση για να μην καταναλώνεται το επικίνδυνο ψάρι, αφού κάποιοι το τρώνε.