«Μπλόκο» στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Gazzetta team
«Μπλόκο» στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
Η ανέγερση υψηλών κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη μπαίνει στο μικροσκόπιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή πολυώροφου ξενοδοχείου.

Σε πρώτη φάση, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης.

Το ΚΑΣ αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτοψία σε δυο οικόπεδα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι για τα οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες σχετικά με τα ύψη. Αυτοψία θα κάνουν και επιθεωρητές δόμησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έβαλαν «φρένο» στην ανέγερση πολυώροφων κτιρίων

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση υψηλών κτηρίων που εμποδίζουν τη θέα προς την Ακρόπολη.

Σε επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ, οι κάτοικοι είχαν γράψει «Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτηρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή».

«Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτηρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο» ανέφεραν επίσης.

Υπουργείο Πολιτισμού: «Ουδέποτε ήρθε στο ΚΑΣ το θέμα με τους όρους δόμησης»

Όπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη: «Στο ΚΑΣ έρχονται τέτοιες υποθέσεις για την περιοχή νοτίως της Ακρόπολης -σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1975- μόνο σε σχέση με ανασκαφική έρευνα, και σε αυτό δίδεται βαρύτητα εφόσον είναι σε περιοχή εκτός ελέγχου υψών. Μετά από έρευνα στα αρχεία της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε ήρθε στο ΚΑΣ για εξέταση το θέμα των όρων δόμησης και του ύψους των νέων οικοδομών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών. Ουδέποτε εισήχθη το θέμα έστω μόνο του ύψους για μια συνολική ρύθμιση».

Συμπλήρωσε όμως: «Ηρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελέγχου στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας».