Η Ελληνική Αστυνομία αποχαιρετά την «Anuk» (pics)

Gazzetta team
Η Ελληνική Αστυνομία αποχαιρετά την «Anuk» (pics)
Θλίψη στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στους συνοδούς αστυνομικών σκύλων, την περιβόητη ομάδα Κ9, σκόρπισε η είδηση θανάτου της «Anuk».

Ο λόγος ένα εκπαιδευμένο μαλινούα (βέλγικος ποιμενικός), σε ρόλο ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, που για χρόνια υπηρετούσε στο πλευρό του εκπαιδευτή - συνοδού της ανθυπαστυνόμου Μανώλη Χαλκιαδάκη. Πειθαρχημένη, φιλική, αλλά άριστη επαγγελματίας η «Anuk» θα λείψει από την οικογένεια των αστυνομικών σκύλων Κ9 της ΕΛ.ΑΣ. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε συμμετάσχει σε επίδειξη ανεύρεσης εκρηκτικών, εντός του χώρου που διεξήχθη το 5ο συνέδριο Security Project.

Ομάδα αστυνομικών σκύλων

Η Ομάδα αστυνομικών σκύλων ιδρύθηκε το 1986 στην Αθήνα, ενώ η αρχική δύναμη της ήταν 6 σκύλοι ανιχνευτές ναρκωτικών ουσιών.. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί περισσότερους από 180 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και μαλινουά (βέλγικα ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.

Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

Οι αστυνομικοί σκύλοι συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.