Ξεκινάει η καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους από τις ασφαλιστικές

Gazzetta team
Ξεκινάει η καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους από τις ασφαλιστικές
Με γοργά βήματα προχωρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις αποζημιώσεις στις περιοχές της Κινέτας και της Ανατολικής Αττικής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η πραγματικότητα είναι όμως πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μόλις ένα στα τέσσερα σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ασφαλισμένο για πυρκαγιά, ενώ τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα είναι πολύ λιγότερα.

Η καταμέτρηση των ζημιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν πως περισσότερα από 1.800 αυτοκίνητα και 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι έχουν βάλει σε προτεραιότητα τις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε οι ασφαλισμένοι να πάρουν το συντομότερο δυνατόν τις αποζημιώσεις τους για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Ωστόσο, η ταχύτητα που θα προχωρήσει τελικά η διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των κρατικών υπηρεσιών.

Ειδικά για τα αυτοκίνητα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Περιφέρεια Αττικής θα στείλει τους αριθμούς πλαισίου των οχημάτων για να βγει το πιστοποιητικό καταστροφής. Για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές θα πρέπει το υπουργείο Υποδομών να ολοκληρώσει τις αυτοψίες στις κατοικίες.

Αυτοκίνητα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΑΕ) σε εγκύκλιο που έστειλε ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα στα μέλη της προτείνει στις εταιρείες να «αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν πραγματογνώμονες στους τόπους συγκέντρωσης των κατεστραμμένων οχημάτων, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Δήμους».

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ταυτοποίηση των οχημάτων ούτε με τον αριθμό πλαισίου η ΕΑΕΕ καλεί τις εταιρείες - μέλη της να κρίνουν κατά περίπτωση τις αναγγελίες αποζημίωσης, αξιολογώντας και συγκεντρώνοντας άλλα στοιχεία και πληροφορίες, με γνώμονα πάντα την ανακούφιση των πληγέντων ασφαλισμένων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς πολλά από τα κατεστραμμένα οχήματα άνηκαν και σε επισκέπτες των περιοχών και όχι σε μόνιμους κάτοικους. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον πολύ λίγα αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μόλις δύο στα 10 αυτοκίνητα της χώρας καλύπτονται από την συγκεκριμένη ασφάλιση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, να διερευνήσουν τη δυνατότητα παροχής επιδόματος στα οχήματα που είχαν ασφαλισμένα χωρίς κάλυψη πυρός.

Ασφαλισμένο ένα στα τέσσερα σπίτια

Καλύτερη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα σπίτια καθώς εκτιμάται ότι από τις περίπου 2.000 κατοικίες που φέρεται να έχουν καταστραφεί από τις φωτιές οι περίπου 500 είναι ασφαλισμένες για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Μάλιστα αυτό το ποσοστό (25%) είναι μεγαλύτερο από τον γενικό μέσο όρο της χώρας καθώς όπως σημειώνει έμπειρος ασφαλιστής στις συγκεκριμένες περιοχές λόγω της τοποθεσίας αλλά και το είδος της κατοικίας (μεγάλες και πολυτελείς κατασκευές) οι ιδιοκτήτες είναι πιο πρόθυμοι να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.

Για να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες σε 3.336 κατοικίες από αυτές οι 921 κρίθηκαν πλήρως κατεστραμμένες («κόκκινες»), οι 744 είχαν εκτεταμένες ζημιές («κίτρινες») και οι 1.671 κρίθηκαν «πράσινες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ολικής καταστροφής του σπιτιού είναι πιο εύκολο να δοθεί η αποζημίωση, γιατί καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη το σύνολο του ασφαλισμένου κεφαλαίου. Όμως, στις μερικές ζημιές θα πρέπει να υπάρξει εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη της ασφαλισμένης κατοικίας και της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική από την προηγούμενη Παρασκευή έχει δώσει 1,4 εκατ. ευρώ σε επτά ασφαλισμένους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ για σήμερα έχει προγραμματίσει να δώσει αποζημιώσεις ύψους 700.000 ευρώ. Με τους ίδιους ρυθμούς δουλεύουν και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές που είτε έχουν δώσει τις πρώτες αποζημιώσεις ή ετοιμάζονται μέσα στις επόμενες ημέρες να δώσουν προκαταβολές.

Πηγή: reader.gr