Νεογέννητο νοσηλεύεται με χολέρα στο Παίδων

Gazzetta team
Νεογέννητο νοσηλεύεται με χολέρα στο Παίδων
Ένα βρέφος 13 ημερών νοσηλεύεται στο «Αγία Σοφία» με χολέρα και διερευνάται από που μολύνθηκε το παιδί.

Το πρώτο περιστατικό χολέρας σε άνθρωπο διερευνά το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς νεογέννητο 13 ημερών που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ταυτοποιήθηκε με τη νόσο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί, δεν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος της χολέρας που προκαλεί έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα και επιδημίες. Παράλληλα, διερευνάται από πού μολύνθηκε το παιδί, καθώς η μετάδοση του νοσήματος γίνεται μόνο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού.

Η τροφή μπορεί να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά.

Το πιο πιθανό αφού το βρέφος δεν είχε τραφεί με κάτι άλλο εκτός από το μητρικό γάλα, είναι να μολύνθηκε από τη μητέρα του, η οποία προηγούμενος είχε μολυνθεί από κάποιο τρόφιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που θα γίνουν έλεγχοι και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου το βρέφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr και της δημοσιογράφου Τότας Καρλατήρα, δείγμα κοπράνων του νεογνού έχει ήδη σταλεί για καλλιέργεια, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Πηγή: reader.gr