«Οι ξένοι φοιτητές είναι πρεσβευτές για την χώρα μας»

Gazzetta team
«Οι ξένοι φοιτητές είναι πρεσβευτές για την χώρα μας»
«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον εάν δεν ξέρεις το παρελθόν σου». Με αυτή τη φράση σύστησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης το πρόγραμμα «Study in Thessaloniki - Σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη» σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα αφορά στη συνεργασία του Δήμου της Θεσσαλονίκης με δεκατέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας (τέσσερα πανεπιστήμια, τρία ξενόγλωσσα σχολεία και επτά ιδιωτικά κολλέγια) και ο στόχος είναι η προβολή, η προώθηση και η ανάπτυξη της πόλης μέσα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

«Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 500 χρόνια είναι εβραϊκό, μουσουλμανικό και ελληνικό -με αυτή τη σειρά» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Η Θεσσαλονίκη έχει μια περιουσία που είναι εντελώς ανεκμετάλλευτη. Τα πανεπιστήμιά της είναι ένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», προσέθεσε.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, «η συνεργασία του Δήμου με την ακαδημαϊκή κοινότητα δίνει την ευκαιρία στα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά κολλέγια της πόλης να προβάλουν τα προγράμματά τους και τις δυνατότητες σπουδών για φοιτητές άλλων χωρών. Η Θεσσαλονίκη ως ακαδημαϊκό κέντρο με υψηλό επίπεδο σπουδών που συνοδεύονται από ελκυστικά δίδακτρα, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για τους φοιτητές και ιδανική πόλη για νεανική ζωή».

Οι συμμετέχοντες εκ μέρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εστίασαν στο διαπιστωμένο ενδιαφέρον από διάφορες χώρες για τη Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικό προορισμό. «Αν η Πολιτεία διευκόλυνε την πρόσβαση των αλλοδαπών φοιτητών τα νούμερα θα ήταν διαφορετικά» σημείωσε ο Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ο καθηγητής του Α' ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Φώτης Κιλπίρης συμπλήρωσε πως η εμπειρία που αποκομίζουν οι ξένοι φοιτητές είναι πολύ θετική και λειτουργούν ως πρεσβευτές για τη χώρα μας.

Στο θέμα των γραφειοκρατικών εμποδίων στάθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης σημειώνοντας ότι θα επιδιώξει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας αλλά και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια. «Ξενόγλωσσα τμήματα υπάρχουν στα πανεπιστήμια όλων των χωρών, είναι δυνατόν να μην επιτρέπονται εδώ;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ