#ΜένουμεΣπίτι και... «επισκεπτόμαστε» 5 μουσεία του Κόσμου!

#ΜένουμεΣπίτι και... «επισκεπτόμαστε» 5 μουσεία του Κόσμου!
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για virtual επισκέψεις σε πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου που μπορεί να ανακαλύψει ο καθένας μένοντας σπίτι. «Κόψτε» εισιτήριο στο gazzetta και καλή περιήγηση.

Καραντίνας συνέχεια λοιπόν και έχω την εντύπωση πως έχουμε δρόμο ακόμη. Όχι μόνο από εμένα, αλλά γενικότερα αφουγκράζομαι την κούραση του κόσμου από το «μένουμε σπίτι». Λογικό, λογικότατο.

Προσωπικά προσπάθησα να ξεφύγω λίγο από την ρουτίνα της ημέρας που σας έγραφα σε προηγούμενο κείμενο.

Εκλεισα το Netflix, έκλεισα το βιβλίο κι έβαλα λίγο Pepper 96.6.

Στο laptop έκλεισα κάθε αθλητικού περιεχομένου ιστοσελίδα και ξεκίνησα να ψάχνω για μουσεία. Στα ταξίδια μου με τον Ολυμπιακό οι ελεύθερες ώρες δεν είναι πολλές οπότε έχω πάει σε πόλεις με διάσημα μουσεία τα οποία δεν έχω επισκεφτεί.

Μπήκα στο «τριπάκι» να τα επισκεφτώ εν μέσω καραντίνας και πέρασα ευχάριστα με ένα κλικ. Εντάξει, όχι με ένα ακριβώς.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας λοιπόν…

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ - Νέα Υόρκη

Ξεκινάμε πέρα από τον Ατλαντικό…

Το Μητροπολιτικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο και οι συλλογές του εκθέτουν περίπου 5.000 χρόνια πολιτισμού από κάθε σημείο της Γης. Ιδρύθηκε το 1870 από μια ομάδα που επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό ινστιτούτο τέχνης στην Αμερική και ξεκίνησε με 3 ιδιωτικές ευρωπαϊκές συλλογές και 174 πίνακες.

Τα σημερινά εκθέματα ξεπερνούν τα 2.000.000! Ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις του μουσείου είναι ο τομέας ευρωπαϊκής ζωγραφικής με έργα 2500 καλλιτεχνών, η συλλογή Αιγυπτιακής τέχνης που είναι η μεγαλύτερη εκτός Καΐρου με μάσκες, μούμιες και έναν ολόκληρο Ναό, η πτέρυγα Ροκφέλερ με αντικείμενα πρωτόγονης τέχνης που καλύπτει 3000 χρόνια και 3 ηπείρους, ο τομέας Ασιατικής τέχνης, η Αμερικανική πτέρυγα και βέβαια η συλλογή σύγχρονης τέχνης με ενδύματα, όπλα, πίνακες και φωτογραφίες.
Extraδάκι: Η καταπληκτική θέα στο Central Park από τις αυλές του ισογείου!

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Αλλάζουμε ήπειρο και επιστρέφουμε Ευρώπη…

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ – Παρίσι

Το Λούβρο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο με πάνω από 350.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Αρχικά κτίστηκε για φρούριο το 1190, μετά έγινε παλάτι τον 16ο αιώνα και ξεκίνησε η Βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία και πρώτη έκθεση για το κοινό το 1793.

Τελικά λίγο αργότερα ανακαινίστηκε από τον Ναπολέοντα και μετατράπηκε σε μουσείο.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Γαλλικής, Αιγυπτιακής, Αρχαιοελληνικής, Ρωμαϊκής, Ισλαμικής και Ιταλικής τέχνης. Στα πιο σημαντικά του εκθέματα συγκαταλέγονται η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και άλλα πολλά.

Extraδάκι: Η πολύ εντυπωσιακή είσοδος του μουσείου με την ύψους 21 μέτρων Γυάλινη Πυραμίδα!

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Μένουμε σπίτι, μένουμε κι Ευρώπη…

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ – Ρώμη

Τα Μουσεία βρίσκονται μέσα στο Βατικανό, που μπορεί να καλύπτει μόνο 500 στρέμματα και να αποτελεί μια θεοκρατία μόλις 1000 πολιτών, όμως τα αξιοθέατα που κρύβει είναι ασύγκριτα.

Τα περίπου 10 μουσεία περιλαμβάνουν συλλογές με αιγυπτιακές, ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, παλαιοχριστιανική, αναγεννησιακή και μοντέρνα τέχνη και μια παγκόσμιας κλάσης εθνογραφική συλλογή.

Στα πιο σημαντικά εκθέματα των μουσείων συμπεριλαμβάνονται έργα των Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Καραβάτζιο και βέβαια η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Extraδάκι: Η δυνατότητα virtual περιήγησης μέσα από κάμερα 360 μοιρών, σε έναν χώρο που για να εξερευνηθεί πλήρως απαιτούνται τουλάχιστον 2 μέρες και 7χλμ. περπάτημα!

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Μετά την πολύπαθη Ιταλία, βρεθήκαμε στην επίσης ταλαιπωρημένη Ισπανία…

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΑΔΟ – Μαδρίτη

Το Πράδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών στην ισπανική πρωτεύουσα, για το λόγο ότι στεγάζει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο.

Ο πυρήνας του είναι η εκπληκτική Βασιλική Συλλογή με πίνακες κυρίως του 16ου και 17ου αιώνα και το κυριότερο θέλγητρό του είναι τα εκθέματα Ισπανικής ζωγραφικής με έργα πολλών καλλιτεχνών όπως ο Γκόγια και ο Βελάσκεθ.

Το μουσείο περιλαμβάνει ακόμη περίφημα έργα των Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Ρούμπενς και Ελ Γκρέκο.

Extraδάκι: Το μουσείο εκθέτει περίπου το ένα τρίτο από τους πίνακες που έχει στην κατοχή του, με αποτέλεσμα τα εκθέματα να εναλλάσσονται και άρα μια βόλτα σε αυτό δεν είναι ποτέ ίδια με την προηγούμενη!

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Φτάσαμε Ρωσία…

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ - Αγία Πετρούπολη

Αυτό το εξαιρετικό σύνολο κτιρίων, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα, φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου. Έχοντας δημιουργηθεί από διαδοχικούς τσάρους, το μουσείο διαθέτει ανεκτίμητα αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο και ο Ρέμπραντ, καθώς και εκθέματα αφιερωμένα σε προϊστορική, κλασική και ανατολίτικη τέχνη.

Το Ερμιτάζ περιλαμβάνει επίσης το Χειμερινό Ανάκτορο, την προ-επαναστατική κατοικία των τσάρων. Λέγεται ότι ένας επισκέπτης θα χρειαζόταν 11 χρόνια για να εξετάσει καθένα από τα εκθέματα του Ερμιτάζ!

Extraδάκι: Η μεγάλη συλλογή ειδών κοσμηματοποιίας.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η λογική υποδεικνύει πως θα μείνουμε για αρκετές ακόμη μέρες στα σπίτια μας. Ας κάνουμε υπομονή, ας δυναμώσουμε το μυαλό μας και ας φροντίσουμε να ανακαλύψουμε πράγματα. Χρόνο έχουμε…

Τα μέτρα της Κυβέρνησης ήρθαν γρήγορα και η Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Μεγ. Βρετανία κι αρκετές ακόμη χώρες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πατρίδα μας κατάφερε να βάλει τα «γυαλιά» σε πολύ ισχυρότερα κράτη. Δεν θα εμβαθύνω διότι πολύ απλά δεν είμαι ειδικός για κάτι τέτοιο.

Θα ήθελα απλά να επισημάνω πως θεωρώ ότι οι Ελληνες ακολουθούμε σε τεράστιο βαθμό τις οδηγίες και αξίζει ένα «μπράβο». Απλά μας αρέσει ως λαός να τονίζουμε τους λίγους που δεν υπακούν για τον Α ή Β λόγο.

Αξίζει για μία φορά να τονίσουμε πως στο μεγαλύτερο ποσοστό κάνουμε το καθήκον μας.

ΥΓ: Για να μην… λαλήσουμε ας βρούμε λίγο χρόνο στη μέρα να ανακαλύψουμε την άβυσσο του Internet. Δεν έχει μόνο ειδήσεις, ειδικά κάποια διαδραστικά παιχνίδια θα αρέσουν σε μεγάλους και μικρούς.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.