Slogun:Το Περιστέρι παίζει Ευρωπαϊκό Final 4 και ο Σπανούλης το ψήνει ένα δεκαλεπτάκι στο 2, έτσι για τις αναμνήσεις

FOLLOW US

Slogun:Το Περιστέρι παίζει Ευρωπαϊκό Final 4 και ο Σπανούλης το ψήνει ένα δεκαλεπτάκι στο 2, έτσι για τις αναμνήσεις

Όταν ο Μπακογιάννης (ξανά)χτύπησε τα εμφυλιοπολεμικά πάθη

Gazzetta team
Όταν ο Μπακογιάννης (ξανά)χτύπησε τα εμφυλιοπολεμικά πάθη
Η απόφαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να κάνει μια δήλωση για τον θάνατο του «Καπετάν Ερμή» του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατά κόσμον Βασίλη Πριόβολου, το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα, ήταν το φυτίλι για να ξανανάψει η συζήτηση για τον Εμφύλιο στη χώρα, με τις αντιδράσεις από πολλούς πολίτες συντηρητικών καταβολών να είναι οξείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Καπετάν Ερμής έζησε 100 χρόνια και πολλές ζωές. Σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας. Ο Βασίλης Πριόβολος αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο. Για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ενότητα που τόσο έχουμε ανάγκη. Φέτος δεν τις πρόλαβες τις Κορυσχάδες αγαπημένε Καπετάνιε. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Κώστας Μπακογιάννης, μιας και ο Βασίλης Πριόβολος καταγόταν από ένα χωριό της Ευρυτανίας και διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο του, ο οποίος ειναι και ο νομός καταγωγής του περιφερειάρχη.

Και κάπως έτσι, μια αέναη αντιπαράθεση για το Εμφύλιο, τους νικητές και τους ηττημένους, τα εγκλήματα εκείνης της περιόδου και όσους τα διέπραξαν, ξεκίνησε εκ νέου. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η εν λόγω συζήτηση γίνεται και μάλιστα σε τόνους οξείς.

Οι αφορμές υπήρξαν πλείστες όσες: για παράδειγμα, το βιβλίο των καθηγητών Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη «Εμφύλια Πάθη», η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε συνέδριο στην Εσθονία με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», ακόμα και το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη που είχε δώσει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα Καθημερινή.

Περιστατικά από διαφορετικές σκοπιές, αλλά εν τέλει, πάντα η ίδια αντιπαράθεση. Και μάλιστα όχι με όρους ιστορικής καταγραφής και συμφιλίωσης της κοινωνίας με το παρελθόν, αλλά με όρους έντονα ιδεολογικά και πολιτικά πολωμένους, σαν το αντικείμενο της συζήτησης να μην είχε λάβει χώρα 70 χρόνια πριν, αλλά να ήταν, στην χειρότερη περίπτωση, ένα περιστατικό του άμεσου παρελθόντος.

Δεν είναι, δε, η πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδος δέχεται βολές και από πολίτες που ψηφίζουν τη ΝΔ, αλλά μάλλον ανήκουν στην συντηρητική της πτέρυγα. Άλλωστε, ο περιφερειάρχης, τον οποίο σενάρια θέλουν να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με δεδομένο ότι δεν συμμετέχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκφράζεται με πολύ πιο μεγάλη άνεση για κοινωνικά ζητήματα, ερχόμενος ακόμα και σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της ΝΔ.

Σε συνεντεύξεις του έχει ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της φαρμακευτικής κάναβης, αν και η ΝΔ στη Βουλή καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, έχοντας πάντως επιφυλάξεις όχι επί της αρχής του ζητήματος, αλλά επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, έχει ταχθεί υπέρ του γάμου ομοφύλων και υπέρ της τεκνοθεσίας από αυτούς και γενικότερα υιοθετεί μια αμιγώς φιλελεύθερη στάση ακόμα και σε κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να δεσμεύεται από τις κομματικές ισορροπίες.

Κάπως έτσι, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν «χαμό», όπως έγραψε και την επόμενη μέρα στο facebook, βάζοντας σε παρενθεση τη λέξη «ξανά». «Η ιστορία μπορεί να μην ξαναγράφεται, αλλά θεραπεύεται. Θυμίζω πως το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 74 και η Eθνική Συμφιλίωση έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 89. Αρνούμαι λοιπόν να σκιαμαχώ για το τι έγινε πριν 20, πριν 40, ή πριν 60 χρόνια. Να 'μαστε καλά, πεδία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θα υπάρχουν πάντοτε.

Διαλέχτε αν θέλετε να αφορούν το χτες ή το αύριο. Α! Και επειδή δεν ξέρω κανένα να γεννιέται και να κουβαλάει μίσος, διάλειμμα μισού λεπτού να σκεφτούμε τι θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτά. Βαράτε ελεύθερα τώρα», έγραψε ο περιφερειάρχης και μετά από λίγη ακόμα ένταση, η διήμερη συζήτηση στα social media πήρε τέλος και αντικαταστάθηκε από άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Ακόμα και τα ανθρώπινα συλλυπητήρια του κ. Μπακογιάννη, πάντως, κατέδειξαν ότι οι πληγές του εμφυλίου παραμένουν ακόμα ανοιχτές και αιμορραγούν ξανά, ανάλογα με τη συγκυρία.

Πηγή: reader.gr