Νεπάλ: Οι ορειβάτες ξανά στο Έβερεστ μετά από έναν χρόνο, αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού

Gazzetta team
Νεπάλ: Οι ορειβάτες ξανά στο Έβερεστ μετά από έναν χρόνο, αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
Το Έβερεστ θα υποδεχθεί ξανά ορειβάτες, μετά από έναν χρόνο.

Εκατοντάδες ορειβάτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν για αναρρίχηση στο Έβερεστ τον επόμενο μήνα, για πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο, καθώς το βουνό ανοίγει ξανά. Τα μέτρα προστασίας, λόγω πανδημίας θα είναι αυστηρότατα. Θα πρέπει να έχουν μείνει μια βδομάδα σε αυστηρή απομόνωση και να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Πάνω από 300 ξένοι ορειβάτες αναμένεται να αποπειραθούν να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου κατά την ορειβατική περίοδο που ξεκινάει τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε το 2019 με 381 ορειβάτες. Οκτώ από τα δεκατέσσερα υψηλότερα βουνά του κόσμου, ανάμεσά τους και το Έβερεστ, βρίσκονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου στο Νεπάλ και εκατοντάδες ξένοι ορειβάτες φέρνουν εκατομμύρια δολάρια στην χώρα κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο CNN, ο Lukas Furtenbach, της εταιρείας Furtenbach Adventures που διοργανώνει αναρριχήσεις στο Έβερεστ, πολλοί πελάτες ανέβαλαν το ταξίδι τους στο Νεπάλ για την επόμενη χρονιά λόγω των πολύ αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών. «Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για τον COVID-19 και ένα σκληρό πρόγραμμα ελέγχων, γιατρό στην αποστολή, κλειστή κάψουλα για την ομάδα στη βάση μας, πρωτόκολλα υγιεινής.»

Το Νεπάλ έκλεισε τα βουνά του τον περασμένο μήνα ως μέρος των σκληρών μέτρων που πήρε για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί 274.973 μολύνσεις και 3.012 θανάτους, έως τώρα. Το Νεπάλ ξεκίνησε τους εμβολιασμούς καθώς η Ινδία, τον Ιανουάριο, δώρισε εμβόλια της AstraZeneca.

Ειδικοί αναφέρουν πως η κινεζική πλευρά του Έβερεστ, κλειστή για τους ορειβάτες από πέρυσι, δεν αναμένεται να ανοίξει, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα ωθήσει περισσότερους ορειβάτες στην πλευρά του Νεπάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ