Ρατσιστικά σχόλια στο Twitter σε βάρος της αναπληρώτριας Μις Γαλλίας, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα (pics)

Gazzetta team
Ρατσιστικά σχόλια στο Twitter σε βάρος της αναπληρώτριας Μις Γαλλίας, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα (pics)
Εισαγγελική έρευνα για τα ρατσιστικά σχόλια στο Twitter σε βάρος της αναπληρώτριας Μις Γαλλία, λόγω της εβραϊκής καταγωγής της.

Προκαταρκτική έρευνα για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» ξεκίνησαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού, μετά την «καταιγίδα» αντισημιτικών αναρτήσεων στο Twitter σε βάρος μιας υποψήφιας του διαγωνισμού Μις Γαλλία 2021. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε την πλατφόρμα «να αναλάβει τις ευθύνες της» και να διαγράψει τα εν λόγω μηνύματα.

Το Σάββατο, αφού η Απρίλ Μπεναγιούμ αναδείχθηκε πρώτη αναπληρωματική Μις Γαλλία στον διαγωνισμό, άρχισαν να εμφανίζονται πολλά αντισημιτικά σχόλια σε βάρος της, ιδίως στο Twitter. Η νεαρή Μις Προβηγκία είχε αναφερθεί νωρίτερα στην ισραηλιτική καταγωγή του πατέρα της.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη April Benayoum (@aprilbenayoum)

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι και υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και η εισαγγελία ξεκίνησε σήμερα έρευνα για «προσβολή με ρατσιστικό χαρακτήρα και πρόκληση φυλετικού μίσους». «Στέλνουμε ένα μήνυμα στους συντάκτες (των μηνυμάτων) για να τους πούμε ότι δεν είναι ανώδυνο να κάνουν (…) τέτοιου είδους αντισημιτικές δηλώσεις γιατί θα διωχθούν ποινικά, όπως ελπίζω», σχολίασε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV η αναπληρώτρια υπουργός Ιθαγένειας Μαρλέν Σκιαπά, καταγγέλλοντας την αδράνεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ορισμένα από τα μηνύματα είναι ακόμη στο διαδίκτυο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Twitter πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF) κατηγόρησε επίσης το Twitter επειδή δεν ενεργοποίησε αμέσως τα φίλτρα του και δεν διέγραψε τις αναρτήσεις. «Ζητάμε από τις μεγάλες πλατφόρμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε η πρόεδρος της Ένωσης, Νοεμί Μαντάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μαντάρ υπενθύμισε ότι σε συνεργασία με τις οργανώσεις «SOS Ρατσισμός» και «SOS Ομοφοβία», η UEKF προσέφυγε στη δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο εναντίον του Twitter με το σκεπτικό ότι η πλατφόρμα αγνοεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιεχομένου της. Η υπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία της δικαστικής διαμεσολάβησης «ώστε να βρεθούν λύσεις» από κοινού με το Twitter, συμπλήρωσε.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη April Benayoum (@aprilbenayoum)

«Η δυσκολία σε αυτού του είδους τις υποθέσεις είναι ότι η ανωνυμία (των χρηστών) καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των δραστών» και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα καθεστώς ατιμωρησίας, σχολίασε. Επιπλέον, οι χρήστες ή οι εταιρείες μπορεί να είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες και επομένως να υπόκεινται σε άλλο δίκαιο και όχι στο γαλλικό.