Κορονοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός των πρώτων εθελοντών στη Ρωσία

Gazzetta team
Κορονοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός των πρώτων εθελοντών στη Ρωσία
Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το εμβόλιο μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων κλινικών δοκιμών και υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ενέκρινε εμβόλιο.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι περιφέρειες της Ρωσίας θα αρχίζουν να προμηθεύονται το εμβόλιο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιατρικό περιοδικό Lancet: Το ρώσικο εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα στο 100% των δοκιμών

Αισιόδοξα μηνύματα από το ιατρικό περιοδικό διεθνούς κύρους Lancet, που φαίνεται να διαλύει την αρχική καχυποψία για τη ρωσική προσπάθεια δημιουργίας εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Στο 100% των συμμετεχόντων στις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών φαίνεται να δημιούργησε αντισώματα το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, με την ονομασία Sputnik – V σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοριδικό Lancet.

Τα αποτελέσματα των δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου -Ιουλίου και στις οποίες συμμετείχαν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον νέο κορονοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες , γράφει το περιοδικό Lancet.

Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το εμβόλιο μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων κλινικών δοκιμών και υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ενέκρινε εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιείται με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

«Στις δύο πρώτες φάσεις διάρκειας 42 ημερών η καθεμία, στις οποίες συμμετείχαν από 38 υγιείς εθελοντές, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα», γράφει το Lancet.

Οι ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκρίσεις με placebo και περαιτέρω παρακολούθηση, χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την προστασία από την μόλυνση με Covid-19, αναφέρεται στο άρθρο.