Επικήρυξη 10 εκατ. δολαρίων για όποιον «ξένο παράγοντα» παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές

Gazzetta team
Επικήρυξη 10 εκατ. δολαρίων για όποιον «ξένο παράγοντα» παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές
Οι ΗΠΑ «προσφέρουν αποζημίωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 εκατ. δολάρια για μια πληροφορία που θα επέτρεπε να εξακριβωθεί η ταυτότητα ή η τοποθεσία οποιουδήποτε προσώπου που, δρώντας υπό τις εντολές ή υπό τον έλεγχο κάποιας ξένης κυβέρνησης, παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές»

Το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων θα καταβάλλει η Ουάσινγκτον για τη σύλληψη κάθε ξένου παράγοντα ο οποίος «πιθανόν να παρέμβει» στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Οι ΗΠΑ «προσφέρουν αποζημίωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 εκατ. δολάρια για μια πληροφορία που θα επέτρεπε να εξακριβωθεί η ταυτότητα ή η τοποθεσία οποιουδήποτε προσώπου που, δρώντας υπό τις εντολές ή υπό τον έλεγχο κάποιας ξένης κυβέρνησης, παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αν επανεκλεγεί ο Τραμπ μπορεί οι ΗΠΑ να βγουν εκτός ΝΑΤΟ

Ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, επέκρινε έντονα την προγραμματισμένη απόσυρση Aμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία.

«Λείπει η στρατηγική συλλογιστική. Μια απόσυρση κοστίζει χρήματα και χρόνο και πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί κάποιος πρέπει να στείλει τα στρατεύματα κάπου αλλού όταν είναι πραγματικά απολύτως ευτυχισμένα και ικανοποιημένοι εκεί που βρίσκονται... Επίσης, η απόφαση αυτή στέλνει ακριβώς το λάθος σήμα στη Μόσχα», είπε σε συνέντευξη του στην «Handelsblatt».

Σε περιπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί για δεύτερη θητεία, ο Μπόλτον δεν αποκλείει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ. «Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να τον εμποδίσουν να το κάνει, αλλά εάν επανεκλεγεί, αυτά τα εμπόδια θα μπορούσαν να αρθούν. Ποιος ξέρει τι θα κάνει σε μια δεύτερη θητεία του;», αναρωτήθηκε.

Ο Μπόλτον συνέστησε στην Ευρώπη να συνεργαστεί στενότερα με το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Ταμπ. «Εάν υπάρξει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή περαιτέρω σημαντική απόσυρση στρατευμάτων από την Ευρώπη, θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρή αντίσταση τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους (στο Κογκρέσο). Το να επαναπαύεται κανείς ότι θα επικρατήσει στον Λευκό Οίκο η κοινή λογική δεν θα ήταν η καλύτερη στρατηγική», όπως τόνισε.