Οι κρυμμένες υπόγειες ναυτικές βάσεις της Βόρειας Κορέας έχουν «μια τεράστια αδυναμία» (pics)

Gazzetta team
Οι κρυμμένες υπόγειες ναυτικές βάσεις της Βόρειας Κορέας έχουν «μια τεράστια αδυναμία» (pics)
Παρατηρητής της Βόρειας Κορέας ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες των ναυτικών βάσεων της Βόρειας Κορέας -συμπεριλαμβανομένης και μίας κοντά σε ένα από τα σπίτια του Κιμ Γιονγκ Ουν- και ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο ελάττωμα στον σχεδιασμό τους.

Οι κρυμμένες κάτω από τη γη ναυτικές βάσεις της Βόρειας Κορέας έχουν «εκτεθεί» σε δορυφορικές εικόνες, που αποκαλύπτουν «μια τεράστια αδυναμία» στην άμυνά τους, όπως ισχυρίζεται ένας αναλυτής.

Εν μέσω μιας νέας έκρηξης επιθετικότητας από το καθεστώς του Κιμ, ειδικά προς τη Νότια Κορέα, ο Jacob Bogle, με έδρα τις ΗΠΑ, διερεύνησε το ναυτικό της χώρας, αναλύοντας αυτές τις εικόνες.

Η έρευνά του, λοιπόν, αποκάλυψε περισσότερες από δώδεκα υπόγειες θαλάσσιες εγκαταστάσεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει το καθεστώς για την επισκευή και τον ανεφοδιασμό των πολεμικών του πλοίων, καθώς και για την έναρξη επιθέσεων, με ασφάλεια και μυστικότητα. Οι βάσεις -μία από τις οποίες απέχει λιγότερο από ένα μίλι από ένα σπίτι του Κιμ Γιονγκ Ουν- προσφέρουν, επίσης, ένα μέρος για καταφύγιο.

Ο Bogle ισχυρίζεται, ωστόσο, πως έχουν ένα σημαντικό ελάττωμα.

«Καταστρέψτε τις και ό,τι είναι μέσα γίνεται άχρηστο»

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων και των συναφών εγκαταστάσεων της χώρας», είπε και πρόσθεσε: «Βελτιώσεις στα ναυτικά τους περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη παρατηρηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά όλες οι υπόγειες εγκαταστάσεις έχουν μια τεράστια αδυναμία: Τις εισόδους τους. Καταστρέψτε τις και ό,τι είναι μέσα γίνεται άχρηστο».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια, η σημασία αυτών των βάσεων θα μπορούσε να είναι τεράστια αν ξεσπάσει πόλεμος», σημείωσε, επίσης, ο Αμερικανός αναλυτής.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν μόνο λίγες βάσεις που σχετίζονται με τα υποβρύχια -και καμία από αυτές δεν είναι υπόγεια- το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει τόσες πολλές αποτελεί πρόκληση. Θα απαιτούσε μια σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση σε όλες τις βάσεις για να ''χτυπηθεί'' η υποβρύχια ικανότητά τους. Διαφορετικά, ορισμένα σκάφη μπορεί να διαφύγουν και να συνεχίσουν να απειλούν τυχόν αντίπαλες δυνάμεις στην περιοχή. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να κατασκευάσει έναν υποβρύχιο στόλο ικανό να εκτοξεύει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ακόμη ο Jacob Bogle.

«Η γνώση για το πού στεγάζονται αυτά τα υποβρύχια πριν από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση θα ήταν υψίστης σημασίας», σημείωσε.

Θαλάσσιες σήραγγες

Σε εικόνες, που συλλέγει ο Bogle, πολλές ναυτικές βάσεις φαίνεται να έχουν πλωτές οδούς, που οδηγούν στη θάλασσα και σε σήραγγες. «Ενώ η ακριβής κλίμακα των σηράγγων είναι άγνωστη, μερικές από αυτές φαίνεται να έχουν δύο σημεία πρόσβασης, επιτρέποντάς μας να σχεδιάσουμε μια γραμμή μεταξύ της εξόδου και της εισόδου, για να αποκαλύψουμε το πιθανό μέγεθος της σήραγγας.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει βλέποντας τις δορυφορικές εικόνες πόσο περίπλοκο είναι το εσωτερικό τους», λέει ο Jacob.

Ξεπερασμένα μεν, αλλά...

«Τα υποβρύχια της Βόρειας Κορέας είναι ξεπερασμένα», πρόσθεσε ο Bogle, αλλά πιστεύει ότι παραμένουν απειλή για τις γειτονικές χώρες. «Τα υποβρύχια της Βόρειας Κορέας σίγουρα δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ», είπε.

«Στηρίζονται σε παλιούς κινητήρες ντίζελ και έτσι περιορίζονται στο πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν βυθισμένα και είναι σχετικά θορυβώδη σε σύγκριση με τα σύγχρονα υποβρύχια. Η κύρια απειλή τους προς το παρόν είναι η Νότια Κορέα και πιθανώς η Ιαπωνία», συμπληρώνει.

«Σε έναν πόλεμο, η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υποβρύχια για να παρενοχλήσει τις ναυτιλιακές διαδρομές -η αξία των διαδρομών της Νότιας Κορέας είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια- και για να επιτρέψει τη διείσδυση ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα υποβρύχιά τους μπορούν να επιπλέουν μέσα και έξω από κρυφές βάσεις, οι κινήσεις τους είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούνται και θα αποτελούσαν πραγματική απειλή για τη Νότια Κορέα», τονίζει.