Φόβοι για έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ (vid)

Gazzetta team
Φόβοι για έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ (vid)
Πυρκαγιές μαίνονται εδώ και 8 ημέρες στο Τσέρνομπιλ στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο και εκφράζονται έντονοι φόβοι για εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο.

Οι φωτιές έχουν πλησιάσει τον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, σε εκείνον δηλαδή που το 1986 προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την ώρα τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης του '86, ωστόσο μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. Μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τη φωτιά για να μην φτάσουν οι φλόγες στο κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Με βάση τα όσα λέει η αστυνομία, η φωτιά ξεκίνησε με αφορμή έναν άνδρα που προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσέρνομπιλ και προφανώς δεν απέφυγε τη σύλληψη. Το προσωπικό σπεύδει να καλύψει τη σαρκοφάγο κι εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκλυση της ραδιενέργειας από το έδαφος. Σε μία τέτοια περίπτωση η ραδιενέργεια θα μπορούσε να φτάσει στο Κίεβο που απέχει 100 χιλιομέτρων, αλλά και σε άλλες ενδιάμεσες πόλεις, οι κάτοικοι των οποίων παλεύουν για την αποφυγή μόλυνσης από τον κορoνοϊό.

Η φωτιά τριπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 24ωρα λόγω ισχυρών ανέμων. «Δίνουμε ολονύκτια μάχη σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ για να το προστατέψουμε. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κατερίνα Πάβολβα.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν "πέσει" 300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην έκρηξη του 1986 που είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει αρχικά η ΕΣΣΔ, το ραδιενεργό νέφος είχε καλύψει σχεδόν όλη την Ευρώπη. Οι νεκροί που είχαν δοθεί ήταν 31, όμως η αλήθεια είναι πως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω της καταστροφής υπολογίζεται σε χιλιάδες απ τις παρενέργειες.

Σήμερα απαγορεύεται η κατοίκηση σε απόσταση 30 χλμ. από το σημείο του αντιδραστήρα και της έκρηξης. Όμως επιτρέπεται η επίσκεψη με γκρουπ ξενάγησης στη ζώνη αποκλεισμού, την κοντινή πόλη Πρίπιατ και το ίδιο το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, όπου έχει κατασκευαστεί από το 2016 μια τεράστια σαρκοφάγος πάνω από τον αντιδραστήρα που είχε εκραγεί. Ωστόσο όσοι πηγαίνουν ακόμα και σήμερα, αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο...