Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Αυστρία: «Μία κίνηση του Πρωθυπουργού για να γυρίσουμε στην Ελλάδα»!

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Αυστρία: «Μία κίνηση του Πρωθυπουργού για να γυρίσουμε στην Ελλάδα»!
Ο Νίκος Σγουρός, εργαζόμενος στο St.Anton am Arlberg των αυστρικών άλπεων, απευθύνει έκκληση μέσω του gazzetta.gr στην ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αυστρίας.

Ο κορονοϊός έπιασε στον... ύπνο τους κατοίκους της Αυστρίας, αλλά και των τουριστικών θερέτρων των αυστριακών άλπεων. Το κράτος της Κεντρικής Ευρώπης άργησε να πάρει τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και ενώ στις 15 Μαρτίου μετρούσε 860 κρούσματα Covid-19, στις 24/03 έφτασε τα 4.400 και τους 20 θανάτους.

Στο χιονοδρομικό «παράδεισο» St.Anton am Arlberg εργάζεται εποχικά ο Νίκος Σγουρός, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr για την κατάσταση που επικρατεί κι απηύθυνε έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λειτουργήσει όπως στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας, και να μεσολαβήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, ώστε οι Έλληνες να επιστρέψουν στην χώρα τους.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά οι Αρχές της Αυστρίας μας γύρισαν πίσω»

Ο Νίκος πήρε τα πράγματα από την αρχή, με τη σύγχυσή του να είναι έκδηλη από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής: «Στις 12 του μηνός, είχαμε μια ενημέρωση που έλεγε ότι έχουμε περιθώριο μέχρι την Κυριακή - Δευτέρα να φύγουμε, γιατί είχαν βρεθεί πολλά κρούσματα σε αυτά τα δύο χωριά, σε εμάς (St.Anton am Arlberg) και το Ισγκλ (Ischgl), που μας χωρίζει μια πλαγιά. Την Παρασκευή (13/03) έκλεισαν τα μαγαζιά, την ώρα που δουλεύαμε. Εγώ ήμουν πρωινός και σέρβιρα τον κόσμο. Οι αρχές προφανώς ενημέρωσαν τους εργοδότες, γιατί ήρθε μετά ο εργοδότης μου με την γυναίκα του στο μαγαζί και ζήτησαν από τους τουρίστες να φύγουν. Όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το χωριό, μπορούσαν να φύγουν εκείνη την ώρα. Προσπάθησαν κι οι εργαζόμενοι να φύγουν, αλλά τους γύρισαν πίσω οι Αρχές. Οι τουρίστες πήραν χαρτιά από το ξενοδοχείο, ότι είχαν έρθει εκδρομή και έφυγαν. Δεν έχουμε καταλάβει γιατί οι Αρχές και το κράτος εδώ κράτησαν τους εργαζομένους».

Στην προσπάθεια του να βρει μια άκρη, η πόρτα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, ήταν κλειστή. Μετά από μια σειρά κινήσεων, κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ελλάδας εκεί. Παρόλο που στην αρχή ούτε οι ίδιοι δεν είχαν καταλάβει τι είχε συμβεί και δεν είχαν οδηγίες, τελικώς τάχθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων εκεί και δήλωσαν στην διάθεσή τους. Μόνο που τα πράγματα δεν περνούν από το... χέρι τους.

«Είμαστε 30 Έλληνες εγκλωβισμένοι στις αυστριακές άλπεις. Την Δευτέρα (23/03) μίλησα και με την Πρέσβη, την οποία έχω πάρει τηλέφωνο από την πρώτη στιγμή που μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε μέχρι Κυριακή - Δευτέρα. Πήρα στην Πρεσβεία και μού έδωσαν το τηλέφωνο του Προξενείου κι από εκεί μου είπαν να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν προλάβαμε, βέβαια. Εγώ δούλευα και δεν ήξερα τι θα γίνει. Στην ουσία, οι Αρχές μας απέκλεισαν εδώ, όχι μόνο εμάς τους Έλληνες. Είναι ένα χωριό περίπου 2.700 κατοίκων κι άλλοι πόσοι που δουλεύουμε. Πολλοί είναι από Ουγγαρία, που είναι και δίπλα, από βαλκανικές χώρες, από Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, από παντού. Μέχρι στιγμής δεν έχει φύγει κανένας από εμάς. Μίλησα και με τον εργοδότη μου και μού είπε πως οι Ούγγροι έχουν μια πληροφόρηση ότι το Σάββατο θα φύγουν, επειδή είναι σε χερσαία σύνορα. Εμείς χρειαζόμαστε αεροπλάνο», ανέφερε ο Νίκος Σγουρός και πρόσθεσε:

«Με την Πρεσβεία μίλησα ξανά και συγκεντρώσαμε τα ονόματα των Ελλήνων, μήπως μπορέσουν να κάνουν κάτι. Στην αρχή καθυστέρησαν πολύ, γιατί δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι γίνεται, ποιοι είμαστε. Με το Προξενείο δεν έβγαλα άκρη και επειδή προφανώς ασκήθηκαν και πιέσεις από την Ελλάδα, με τηλέφωνα γονιών και συγγενών από τα παιδιά που εργάζονται εδώ, έγινε και μια πρώτη δημοσίευση της κατάστασης που επικρατεί, έπαιρναν κι οι δημοσιογράφοι τηλέφωνα, υπήρξε μια ενεργοποίηση».

«Στο βωμό του χρήματος, έπαιξαν με τις ζωές μας»

Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Η ίδια η Πρέσβης την Δευτέρα μού είπε πως το θέμα έχει κολλήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, το οποίο έκανε αυτή την απαγόρευση, και μού είπε πως κάνουν τα πάντα, πιέζουν, για να μας κάνουν το τεστ και να φύγουμε. Εμείς αυτό ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, να κάνουμε το τεστ κι αν είμαστε αρνητικοί, να φύγουμε. Λένε πως στο Ισγκλ, που μας χωρίζει μια πλαγιά, είναι το σημείο μηδέν, ότι από εδώ ξεκίνησε η διασπορά του κορονοϊού. Ίσως γι' αυτό να είναι πιο αυστηρές οι Αρχές, για να φανεί ότι πήραν μέτρα, παρόλο που δεν πήραν στην αρχή», και συμπλήρωσε με περισσότερη ένταση: «Τα κρούσματα εμφανίστηκαν τέλη Φλεβάρη και δεν είχαν κλείσει τα χωριά και τα resorts, γιατί φυσικά υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας στη μέση. Και στο βωμό του χρήματος, έπαιξαν με τις ζωές μας, αλλά και τις δικές τους! Δεν μιλάω για τους ιδιοκτήτες, αλλά για τις Αρχές. Η "μεγάλη" ερώτηση στην Πρέσβη ήταν - και της είπα να το μεταφέρει στις αυστριακές Αρχές - πώς άφησαν 25.000+ τουρίστες να φύγουν μέσα σε μία ημέρα και κράτησαν εμάς τους εργαζόμενους;!».

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, υποστήριξε: «Στις 13 του μηνός μας έκλεισαν και μας είπαν ότι είμαστε σε καραντίνα. Στις 14:00 έβγαλε το διάγγελμα ο Πρωθυπουργός για το κλείσιμο των δύο χωριών και από τις 22:30 δεν υπήρχαν τρένα και ήταν και περικυκλωμένο το χωριό με 2.000 αστυνομικούς. Από τις 15/03 μας επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας, όχι, όμως, όπως στην Ελλάδα, που χρειάζεσαι βεβαίωση. Μπορούμε να πηγαίνουμε μέχρι το σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο και δεν τίθεται λόγος για βόλτες, αν και κάποιοι κάνουν και τους γίνεται σύσταση να γυρίσουν σπίτι τους. Βέβαια, αρχικά είπαν ότι η καραντίνα αρχίζει από τις 13/03, μετά το έκαναν 15/03 μέχρι 4 Απριλίου. Την επόμενη ημέρα έδωσαν παράταση μέχρι τις 15/04. Δηλαδή ένας μήνας, επειδή άργησαν να βάλουν το Τιρόλο (η καρδιά των αυστριακών άλπεων) ολόκληρο»».

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κίνηση από το ελληνικό κράτος και τον Πρωθυπουργό»

Αυτό που περιμένει καρτερικά τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες που είναι εκεί εγκλωβισμένοι μαζί του, είναι το «πράσινο φως» για την επιστροφή, από την στιγμή που βλέπουν πως από τις υπόλοιπες χώρες επέστρεψαν οι ομοεθνείς τους. «Υπάρχουν γονείς, παιδιά πίσω... Οικογένειες που ο άντρας δουλεύει εδώ κι είναι στην Ελλάδα η γυναίκα και τα παιδιά του. Μας έχει τρελάνει που έχουν γυρίσει οι Έλληνες από την Αγγλία, που ήταν "μπάτε σκύλοι αλέστε" ή από την Ιταλία, που θεωρείται το Νο1 μέρος επικινδυνότητας, και εμάς μας κρατούν εδώ. Στην Ισλανδία επέστρεψαν 14 άτομα από εδώ και τους έκαναν το τεστ. Ήταν η πρώτη που ζήτησε να γίνεται το τεστ αμέσως σε όσους επιστρέφουν στη χώρα και βρέθηκαν και οι 14 θετικοί. Έστειλαν email στην Αυστριακή Κυβέρνηση να πάρει μέτρα από τέλη Φεβρουαρίου και δεν πήρε! Όλοι γυρίζουν από παντού, αλλά όχι εμείς».

Και τόνισε ξανά για την προσπάθεια της ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστρία, αλλά και για το κώλυμα που παρουσιάζεται: «Το θέμα στην Ελλάδα πρέπει να πάει "πολύ ψηλά" μετά. Πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από ότι φαίνεται, γιατί δεν μπορεί να λυθεί από την Πρεσβεία, αφού λένε πως δεν τους αφήνει το Εσωτερικών και ο εισαγγελέας, λες και είμαστε κρατούμενοι. Η Πρέσβης προσπαθεί να κάνουμε το τεστ και να φύγουμε και μετά να ακολουθήσουμε και την διαδικασία στην Ελλάδα όπως είναι, ξενοδοχείο και καραντίνα. Και με βρίσκει σύμφωνο αυτό, γιατί κι εγώ δεν ρισκάρω να πάω σπίτι, που η μητέρα μου είναι 79 ετών».

Η φωνή του στο τηλέφωνο συνεχίζει να είναι απελπισμένη: «Το μόνο που μένει είναι μια κίνηση από το ελληνικό κράτος.... Τί μπορεί να κάνει, από τη στιγμή που εδώ μας λένε πως έχει θέμα το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με το Εξωτερικών; Κάποιος "πιο μεγάλος" πρέπει να μιλήσει! Είμαστε κυριολεκτικά στον... αέρα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα μας αφήσουν και τι ισχύει εδώ. Θέλουμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας. Είναι αλλιώς να είσαι στην Ελλάδα, κι αλλιώς στο εξωτερικό σε τέτοιους καιρούς. Έχουμε ζητήσει από την Πρεσβεία να γυρίσουμε συντεταγμένα, μία πτήση μόνο εμείς, χωρίς άλλο κόσμο, για λόγους ασφαλείας. Ακόμα και συμπτώματα που δεν έχουμε, κι αρνητικό να βγει το τεστ, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με άλλο κόσμο και να ρισκάρουμε. Όπως το ίδιο έκαναν για την Ισπανία, την Αγγλία και την Ιταλία, το ίδιο πρέπει να γίνει και με εμάς. Προφανώς η Νο1 ευθύνη είναι της αυστριακής Κυβέρνησης. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το τεστ κι αν είναι αρνητικό να φύγουμε. Όποιος είναι θετικός να μείνει εδώ, μέχρι να αναρρώσει και τότε να επιστρέψει κι αυτός. Επίσημη ενημέρωση για το πόσα κρούσματα έχουμε εδώ στην περιοχή, δεν έχει υπάρξει, δεν μας το λένε».

Επίσης, αποκάλυψε κι ένα περιστατικό με δύο Έλληνες, δείχνοντας πως όσο παραμένουν εκεί, είναι στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια: «Ο ιδιοκτήτης τους φοβήθηκε, γιατί είχε την μητέρα του σε μεγάλη ηλικία και τους πέταξε έξω από το σπίτι τους, από το δωμάτιο που έμεναν κι έτρεχε ο αδερφός του εργοδότη τους - ο εργοδότης ήταν στην εντατική σε καταστολή με τον ιό, ενώ στο νοσοκομείο ήταν και η γυναίκα του με το γιο τους - για να τους βρει άλλο δωμάτιο να μείνουν. Ευτυχώς, η Πρέσβης μού είπε πως οτιδήποτε χρειαστεί, στέγη, φαγητό, πρόβλημα με εργοδότη, να τους πάρω τηλέφωνο».

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Σγουρού