Περισσότεροι από 200.000 Τσέχοι «πλημμύρισαν» την Πράγα ζητώντας την παραίτηση του Αντρέι Μπάμπις (vid)

Gazzetta team
Περισσότεροι από 200.000 Τσέχοι «πλημμύρισαν» την Πράγα ζητώντας την παραίτηση του Αντρέι Μπάμπις (vid)
Περισσότεροι από 200.000 Τσέχοι, σύμφωνα με την αστυνομία, κατέκλυσαν το Σάββατο το κέντρο της Πράγας, για να ζητήσουν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, που κατηγορείται για διαφθορά, την παραμονή της 30ής επετείου από τη Βελούδινη Επανάσταση, που ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς της τότε Τσεχοσλοβακίας.

Πρώην κομμουνιστής, ο λαϊκιστής Μπάμπις αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών για διαφθορά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον όμιλο Agrofert, που δραστηριοποιείται στον γεωργικό και χημικό τομέα, αλλά και στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αντρέι Μπάμπις αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης ως πράκτορας στους μυστικούς φακέλους της αστυνομίας της δεκαετίας του '80, γεγονός που ο δισεκατομμυριούχος διαψεύδει.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται έχει στο κοινοβούλιο την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος.

Το κίνημα «Ένα Εκατομμύριο Στιγμές για τη Δημοκρατία», που οργάνωσε τη διαδήλωση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει λύση στην υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων ή να αποσυρθεί.

Η διαδήλωση διεξήχθη την παραμονή της 30ής επετείου της Βελούδινης Επανάστασης: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και μία γενική απεργία έθεσαν τότε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες ολοκληρωτισμού, επιβεβλημένου από τη Σοβιετική Ένωση, στη χώρα που τότε ήταν η Τσεχοσλοβακία.

Περί τους 250.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί τον Ιούνιο στην Πράγα για να ζητήσουν από τον Αντρέι Μπάμπις να αποσυρθεί, κατά τη μεγαλύτερη διαδήλωση που οργανώθηκε μετά τη Βελούδινη Επανάσταση.