Η NASA άνοιξε ανέγγιχτα δείγματα από την τελευταία αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη (pics & vid)

Gazzetta team
Για πρώτη φορά από το 1972, η NASA άνοιξε δείγματα από την τελευταία επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη, ενόψει της αποστολής «Άρτεμις».

Τα δείγματα εδάφους και πετρωμάτων, που είχαν ληφθεί από την επιφάνεια της Σελήνης το 1972, ανοίχτηκαν για πρώτη φορά στο Johnson Space Center του Χιούστον, καθώς η NASA προετοιμάζεται να στείλει τους ανθρώπους πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Οι αστροναύτες του «Απόλλων 17», ο Gene Cernan και ο Jack Schmitt, συνέλεξαν το υλικό με ένα ειδικό σωληνάριο στη βραχώδη Σελήνη, πριν από, περίπου, πέντε δεκαετίες.

Τώρα, έστω και μετά από πολλά χρόνια, θα γίνουν μια σειρά από έρευνες και δοκιμές, με τη NASA να χρησιμοποιεί εργαλεία, ωστόσο, που δεν ήταν διαθέσιμα όταν τα δείγματα έφτασαν, αρχικά, από το διάστημα, το 1972.

«Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις, που δεν ήταν εφικτές κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων του Apollo», εξήγησε η Δρ Sarah Noble από την πρωτοβουλία ANGSA της NASA για την ανάλυση δειγμάτων επόμενης γενιάς (ANGSA).

«Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων θα μεγιστοποιήσει τη γνώση μας και θα δώσει τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά επιστημόνων να βελτιώσουν τις τεχνικές τους και να βοηθήσουν τους μελλοντικούς εξερευνητές ενόψει των σεληνιακών αποστολών, που αναμένονται από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.

Η NASA λέει ότι το άνοιγμα των δειγμάτων θα επιτρέψει, αφενός, νέες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη Σελήνη και αφετέρου, σε μια νέα γενιά επιστημόνων να βελτιώσουν τις τεχνικές τους, για να μελετήσουν καλύτερα τα μελλοντικά δείγματα, που θα συλλεχθούν στο πλαίσιο των αποστολών «Άρτεμις».

Το πρόγραμμα, το οποίο πήρε το όνομά του από τη δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, σχεδιάζει να στείλει την πρώτη γυναίκα, και τον πρώτο άνθρωπο μετά από πέντε δεκαετίες, στο φεγγάρι μέχρι το 2024.

Οι εικόνες είναι αληθινές φωτογραφίες από την αποστολή του «Απόλλων 17».