Ο μοναδικός μικρόσωμος... συγγενής των δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική (pic)

Gazzetta team
Ο μοναδικός μικρόσωμος... συγγενής των δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική (pic)
Ένα ερπετό στο μέγεθος ενός ιγκουάνα, που την εξελικτική εκείνη περίοδο, ήταν συγγενής των κροκοδείλων και των δεινοσαύρων, βρέθηκε στην Ανταρκτική.

Περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Ανταρκτική ήταν καλυμμένη με δάση και ποτάμια και η θερμοκρασία σπάνια έπεφτε υπό του μηδενός. Φιλοξενούσε επίσης πολλά άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και τους πρώιμους συγγενείς των δεινοσαύρων.

Επιστροφή χρημάτων* στο Μπαρτσελόνα – Βαλένθια και σούπερ αποδόσεις στη La Liga από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Μπράντον Πίκοκ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτό το ζώο που τώρα ανακαλύψαμε ήταν ένας πρώιμος συγγενής κροκοδείλων και δεινοσαύρων. Μοιάζει λίγο σαν μια σαύρα, αλλά εξελικτικά, είναι ένα από τα πρώτα μέλη αυτής της μεγάλης ομάδας. Μας δείχνει πώς οι δεινόσαυροι και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν».

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν ονομάστηκαν Antarctanax shackletoni. Antarctanax σημαίνει «βασιλιά της Ανταρκτικής» ενώ το shackletoni αναφέρεται στον πολικό εξερευνητή Ernest Shackleton.

Ο Δρ Πίκοκ είπε ότι το πιο ενδιαφέρον αναφορικά με το νέο εύρημα, είναι πού έζησε και πότε: «Όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε για την προϊστορική Ανταρκτική, τόσο πιο περίεργο είναι. Νομίζαμε ότι τα ζώα που ζούσαν στην Ανταρκτική, θα έμοιαζαν με εκείνα της νότιας Αφρικής αλλά καταλαβαίνουμε πια ότι η άγρια ζωή στην παγωμένη ήπειρο είναι εκπληκτικά μοναδική»!