Η κόρη του Στιβ Τζομπς εξομολογείται: «Με αποκαλούσε χοντρή»

Gazzetta team
Η κόρη του Στιβ Τζομπς εξομολογείται: «Με αποκαλούσε χοντρή»
Ο Στιβ Τζομπς ήταν σκληρός με την κόρη του, ωστόσο λίγο πριν πεθάνει της ζήτησε συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια.

Ότι ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, μπορούσε να γίνει μικροπρεπής και αυστηρός στα όρια της κακίας, έχει περιγραφεί σε αρκετά βιβλία και σε ταινίες. Όμως, στα απομνημονεύματα της κόρης του, Λίζα Μπρέναν-Τζομπς, με τον τίτλο Small Fry, ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι ο ισχυρός άνδρας της Apple ήταν χειρότερος από ο,τι πιστεύει, αν και είχε και κάποιες εκλάμψεις καλοσύνης.

Η μητέρα της Λίζα, η Κρισαν Μπρέναν, είχε σχέση με τον Στιβ Τζομπς τη δεκαετία του 1970. Όταν γεννήθηκε η Λίζα το 1978, ο Τζομπς αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δικό του παιδί. Μετά από μηνύσεις και τεστ πατρότητας, ένα δικαστήριο έκρινε ότι όντως ο Τζομπς ήταν ο πατέρας της και έπρεπε να πληρώνει διατροφή 385 δολάρια το μήνα (που αυξήθηκαν στα 500) έως ότου εκείνη έγινε 18 ετών.

Η Λίζα γράφει γι' αυτό: «το συμφωνητικό της διατροφής υπεγράφη και 4 ημέρες αργότερα, η Apple εισήχθη στο χρηματιστήριο και μέσα σε ένα βράδυ ο πατέρας μου άξιζε κάτι παραπάνω από 200 εκατ. δολάρια!».

Να τι άλλο μαθαίνουμε για τον Στιβ Τζομπς, μέσα από το «Small Fry», όπως τα συγκέντρωσε το USA TODAY:

1. Ήταν σκληρός και ψυχρός

Πέραν του ότι αρνείτο να την αναγνωρίσει, ο Στιβ Τζομπς ήταν ψυχρός για πολλά χρόνια απέναντι στη Λίζα, την αποκαλούσε χοντρή, αρνείτο να πληρώσει τα δίδακτρα του πανεπιστημίου της και έπειτα, όταν εκείνη μετακόμισε στο σπίτι του, ούσα έφηβη, την ανάγκασε να παραιτηθεί από πρόεδρος του σχολείου της, γιατί αυτή η θέση απαιτούσε να ξενυχτάει και να λείπει από το σπίτι το βράδυ και έτσι δεν θα ήταν λειτουργικό μέλος της οικογένειας.

Κάποτε, ο πατέρας της την κάλεσε σε ένα γάμο, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό που ήθελαν εκείνος και η γυναίκα του, Λορίν Πάουελ Τζομπς, ήταν να κάνει baby sitting στο μικρό τους γιο, τον Ριντ, καθώς δεν την άφησαν να καθίσει μαζί τους ούτε λεπτό.

Επίσης, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι για χρόνια ο Τζομπς δεν παραδεχόταν ότι ονόμασε τον υπολογιστή του Λίζα από το όνομα της κόρης του, κάτι που έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να ομολογήσει.

2. Ήταν συμπονετικός

Ο πατέρας της, τής έμαθε να κάνει skating, πήγαιναν μαζί βόλτες, την προσκάλεσε για διακοπές στη Χαβάη, όπου έμενε με τη δεύτερη οικογένειά του, έπαιζαν μαζί πιάνο και της τραγουδούσε.

3. Αγαπούσε πολύ τον κλασικό κινηματογράφο

Έβλεπαν πολλές κλασικές ταινίες μαζί, μεταξύ των οποίων και το «Σινεμά ο Παράδεισος», που ήταν μία από τις δύο φορές που η Λίζα είδε τον πατέρα της να κλαίει σε όλη της τη ζωή.

4. Παραμελούσε τη Λίζα σαν παιδί από προηγούμενη σχέση

Η Λίζα γράφει στο βιβλίο της ότι ένιωθε παραπεταμένη από τον πατέρα της και περιγράφει πόσο την πλήγωσε που δεν υπήρχε στις οικογενειακές φωτογραφίες στο σπίτι όπου ο Στιβ Τζομπς έμενε με τη σύζυγό του, Λορίν, στην Καλιφόρνια. Μάλιστα λέει ότι όταν έμενε στο σπίτι τους, αισθανόταν πολύ μόνη και τους ζητούσε να πηγαίνουν και στο δικό της δωμάτιο για καληνύχτα όπως έκαναν και με τα άλλα τους παιδιά και ο πατέρας της το έκανε μόλις μία φορά.

5. Απολογήθηκε πριν πεθάνει

«Δεν πέρασα αρκετό χρόνο μαζί σου όταν ήσουν μικρή» είπε ο Στιβ Τζομπς στη Λίζα με δάκρυα στα μάτια, λίγο πριν πεθάνει το 2011. «Σου χρωστάω».

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με όσα η κόρη του γράφει στο βιβλίο της, ο Τζομπς παραδέχτηκε ότι σταμάτησε να της μιλάει και να επιστρέφει τα e-mail της μια δεκαετία νωρίτερα, επειδή θύμωσε που δεν τον προσκάλεσε στο «Σαββατοκύριακο των γονέων» στο Χάρβαρντ. «Και γιατί δε μου το είπες;» τον ρώτησε κι εκείνος απάντησε «δεν είμαι πολύ καλός στην επικοινωνία».

Η Λορίν Πάουελ Τζομπς και η αδελφή του Στιβ Τζομπς, Μόνα Σίμπσονς, με κοινή τους δήλωσε επέκριναν το «Small Fry», λέγοντας ότι «διαφέρει δραματικά από τις δικές μας αναμνήσεις εκείνων των εποχών. Το πορτρέτο του Στιβ -στο βιβλίο- δεν είναι του πατέρα και συζύγου που εμείς ξέραμε».

Πηγή: reader.gr