Μισό εκατομμύριο για μία κιθάρα του «Σκαθαριού» Τζον Χάρισον

Gazzetta team
Μισό εκατομμύριο για μία κιθάρα του «Σκαθαριού» Τζον Χάρισον
Όταν πρόκειται για τους Beatles, των οποίων οι επιτυχίες ακόμη θεωρούνται θησαυρός όσον αφορά στη μουσική αλλά και στα κέρδη επί των δικαιωμάτων, μία δημοπρασία παίρνει άλλη αξία.

Στην προκειμένη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δημοπρατείται η συλλεκτική κιθάρα του Τζορτζ Χάρισον με την οποία έκανε τις τελευταίες εμφανίσεις του στο θρυλικό Cavern Club, στo Λίβερπουλ με την τιμή να αναμένεται να αγγίξει τις 500.000 δολάρια.

Το σκαθάρι έπαιξε πρώτη φορά με τη Maton Mastersound MS-500, όταν είχε στείλει την Gretsch Country Gentleman για επισκευή στο Barratts του Μάντσεστερ και χρειάστηκε ένα άλλο κομμάτι για να μπορέσει να κάνει την «δουλειά» του. Οπότε, ο ιδιοκτήτης του έδωσε την συγκεκριμένη κιθάρα ως προσωρινή αντικατάσταση.

Εν τέλει τη συνήθισε σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν του επιστράφηκε η Gretsch, αποφάσισε να κρατήσει και τη Maton για να την χρησιμοποιεί σε πολλές εμφανίσεις των Beatles – συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σόου στο Cavern Club στις 3 Αυγούστου του 1963.

Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών, Gardiner Houlgate στο μεταξύ, χαρακτηρίζει την κιθάρα ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της ροκ: «Αφού η Maton επιστράφηκε στο Barratts, ο κιθαρίστας των "Dave Berry and The Cruisers", Ρόι Μπάρμπερ την άλλαξε δίνοντας τη Fender Stratocaster του», αναφέρεται στον κατάλογο των πωλήσεων.

Η κιθάρα πουλήθηκε προηγουμένως από τη χήρα του Μπάρμπερ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s το 2002 και στη συνέχεια έγινε έκθεμα στο Μουσείο Ιστορίας των Beatles, στη Λίβερπουλ από το 2014 έως σήμερα.

Για τους φανς του είδους πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια δημοπρασία θα διατεθεί προς πώληση και ένας ενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε κάποτε από τους Pink Floyd, καθώς και μια κιθάρα που άνηκε στον Μόρις Γκιμπ των Bee Gees.

Πάντως, δεδομένου του ότι η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα του Τζορτζ Χάρισον ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση των 300.000 δολαρίων και έφτασε τις 430.000, κάτι αντίστοιχο δεν θα είναι απίθανο να γίνει και σε αυτήν...

Πηγή: reader.gr