Ο πύραυλος της Β. Κορέας μπορεί να φτάσει ως τις ΗΠΑ (pics)

Gazzetta team
Ο πύραυλος της Β. Κορέας μπορεί να φτάσει ως τις ΗΠΑ (pics)
Όλες οι λεπτομέρειες που μεγαλώνουν ακόμη την ανησυχία για ένα θερμό επεισόδιο με την Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμα βαλλιστικό πύραυλο αυξάνοντας την ένταση με τις γειτονικές της χώρες, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία ένταση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην ιστορία της ηγεσίας των Κιμ Γιονγκ.

Η εκτόξευση του τελευταίου πυραύλου σηματοδοτεί την 23η δοκιμή της Βόρειας Κορέας από τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο αρχηγός της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν κλιμακώνουν συνεχώς τις φραστικές τους επιθέσεις, για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε για την πιο πρόσφατη εκτόξευση του πυραύλου.

Το υψόμετρο

Το βλήμα έφθασε σε υψόμετρο περίπου 2,485 μίλια (4,000 χιλιόμετρα) πάνω από τη γη. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σκεφτούμε πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιστρέφεται σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

Η απόσταση

Ο πύραυλος ταξίδεψε κάπου μεταξύ 960 και 1000 χιλιομέτρων από τον τόπο εκτόξευσης, στην Πιονγκγιάνγκ, μια πόλη στην Νότια επαρχία της Πιονάνγκ.

Η ώρα

Το βλήμα ξεκίνησε από τη βορειοκορεατική πόλη στις 3:30 το πρωί τοπική ώρα (18:30 GMT). Ταξίδεψε για περίπου 50 λεπτά πριν επιστρέψει στη Γη, πέφτοντας στην θάλασσα της Ιαπωνίας, έξω από την ακτή του Χονσού, που είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Ο τύπος

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι το βλήμα ήταν ένα Hwasong-14, ένας τύπος βαλλιστικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.

Οι αντιδράσεις

Ο Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου ενώ βρισκόταν στον αέρα και αργότερα φάνηκε ανεπηρέαστος.

«Θα το φροντίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια κατάσταση που θα χειριστούμε».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις περιέγραψε τον πύραυλο και είπε ότι σχεδιάστηκε για να διασχίσει άλλες ηπείρους, αν χρειαστεί.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραύλων. Πήγε ψηλότερα, ειλικρινά, από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν», δήλωσε ο Μάττις.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι «δεν θα δεχθούν ποτέ τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας» και ανέφεραν ότι θεώρησαν ότι ήταν ένας πύραυλος μεγάλης απόστασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και ότι η δοκιμή πυραύλων ήταν μια «περαιτέρω απαράδεκτη παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων».

Η Νότια Κορέα εμφανίστηκε έτοιμη και πραγματοποίησε τη δική της δοκιμή πυραύλων στην ανατολική ακτή μόλις έξι λεπτά μετά την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας. Αυτός ο πύραυλος απέδειξε την ικανότητα της χώρας να επιτεθεί σε βορειοκορεατικές εκτοξευτές πυραύλων, αν κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με δήλωση του στρατού του Νότου.

Μικρή προειδοποίηση

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί φωτογραφίες από την εναέρια παρακολούθηση της χώρας που θα έδειχναν ότι ο Βορράς σχεδίαζε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα πυραύλων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θεωρία ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να βάζει καύσιμα στους πυραύλους της ενώ είναι ακόμα οριζόντιοι αντί να περιμένουν την εκκίνηση σε θέση εκτόξευσης.

Μπορεί να χτυπήσει την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Daryl Kimball, εκτελεστικό διευθυντή του Συλλόγου Ελέγχου των Πυρηνικών Όπλων στην Ουάσινγκτον, που μίλησε στους New York Times, οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πύραυλος ήταν ο «πιο ισχυρός» διηπειρωτικός βαλλιστικός πυραύλος (ICBM) που εκτοξεύτηκε ποτέ από τη Βόρεια Κορέα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν είχε τεχνητό βάρος για να φανεί πιο απειλητικός από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

«Οι πρώτοι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να φθάσει στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Kimball. «Ωστόσο, αυτού οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τη μάζα ωφέλιμου φορτίου, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την εμβέλεια».

Η ιστορία των δοκιμών

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 22 πυραύλους σε 15 περιπτώσεις από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μέχρι τώρα. Κανένας από αυτούς τους πυραύλους δεν φάνηκε να έχει πάνω της πυρηνική κεφαλή, αν και υπήρξαν κάποιες πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να δημιουργήσει μια μικροσκοπική κεφαλή που θα μπορούσε να χωρέσει σε έναν πυραύλο (ή ήταν πολύ κοντά στο να μπορεί να το κάνει).

Η χώρα δοκιμάζει πυραύλους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως. Έχει εκτοξεύσει πυραύλους τουλάχιστον 40 φορές από το 1998, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει επίσης πυρηνικά όπλα σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις.

Πηγή: reader.gr