Μόνο 10 χώρες στον κόσμο δεν εμπλέκονται σε καμία ένοπλη σύκρουση (pics)

Gazzetta team
Μόνο 10 χώρες στον κόσμο δεν εμπλέκονται σε καμία ένοπλη σύκρουση (pics)
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη, καθώς μόνο 10 από τις 163 χώρες που συμπεριλήφθηκαν σε μελέτη των συντελεστων τoυ Global Peace Index, δεν εμπλέκονται σε κάποια πολεμική σύγκρουση.

Μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ένοπλες συρράξεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Οι συντελεστές του Παγκόσμιας Λίστας για την Ειρήνη καταγράφουν τις πολεμικές συγκρούσεις ανά την υφήλιο και αναλύουν κατά πόσο τα πράγματα βελτιώνονται ή χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο.

Και από ό,τι φαίνεται τα πράγματα δεν πάνε καλά, καθώς το 2016 ήταν αρκετά χειρότερο από τα προηγούμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο σε 10 χώρες από τις 163 στο σύνολο, δεν εμπλέκονται σε καμία ένοπλη αναμέτρηση ούτε σε διεθνές αλλά ούτε σε τοπικό επίπεδο, ενώ πέρυσι ο αριθμός ήταν λίγο μεγαλύτερος συμπεριλαμβάνοντας 11 κράτη.

gpi2016.jpg

Η Βραζιλία, που ταλανίζεται από εσωτερικές ταραχές και συγκρούσεις τοπικών κοινοτήτων με την αστυνομία αλλά και με οργανωμένες συμμορίες, βγήκε από τη λίστα, μόλις ένα χρόνο μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ελβετία, Παναμάς, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα, Μαυρίκιος, Κατάρ, Μποτσουάνα, Χιλή, Ουρουγουάη και Βιετνάμ είναι οι μοναδικές χώρες που απολαμβάνουν την απόλυτη ειρήνη, ενώ διαρκώς επιδεινούμενη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς εκεί μαίνονται οι σφοδρότερες και πιο πολύνεκρες διαμάχες.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι δείκτες επιτρέπουν λίγη αισιοδόξία καθώς 81 από τις 163 χώρες παρουσίασαν κάποια βελτίωση, ενώ σε 79 άλλες επιδεινώθηκαν, με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου συγκεντρώνεται το 75% των ανθρώπινων απωλειών.

gpi-table.png

Τέλος, να σημειωθεί πως οι συντελεστές του Global Peace Index αξιολογούν στοιχεία, όπως την οικονομική σταθερότητα κι ανάπτυξη, τα επίπεδα διαπλοκής, την ελεύθερια της άποψης και της διακίνησης ιδεών, την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης αλλά και το σεβασμό της διαφορετικότητας.