Σάραντον στο gazzetta.gr: «Οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν για τους πρόσφυγες»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Σάραντον στο gazzetta.gr: «Οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν για τους πρόσφυγες»
Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ στο περιθώριο της επίσκεψης της στη Μυτιλήνη εξέθεσε στο gazzetta.gr τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της για το μεταναστευτικό.

Η Σούζαν Σάραντον, η οποία το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Dead Man Walking» ταξίδεψε πρόσφατα στη Μυτιλήνη προσφέροντας μία ζεστή αγκαλιά σε εκατοντάδες πρόσφυγες που μόλις είχαν διασχίσει τα νερά του Αιγαίου αφήνοντας πίσω τους τον εφιάλτη του πολέμου.

Γνωστή ακτιβίστρια και σπουδαία προσωπικότητα της 7ης τέχνης, η Σάραντον έδειξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη από το δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.

Η 69χρονη ηθοποιός συμμετείχε στην υποδοχή λέμβων που έφταναν στα παράλια της Μυτιλήνης γεμάτες πρόσφυγες και βοηθούσε στο έργο των εθελοντών φροντίζοντας ανήλικα παιδιά.

Η παρουσία της πρωταγωνίστριας της ταινίας «Θέλμα και Λουίζ» στη Μυτιλήνη δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς φημίζεται για την κοινωνική της δράση αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην χώρα μας επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων και συζήτησε για την τρέχουσα κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Σούζαν Σάραντον μίλησε στο gazzetta.gr για τις εντυπώσεις της από την παρουσία της στην πρώτη γραμμή της... μάχης εκφράζοντας την ανησυχία της για τις διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό.

«Ασφαλώς δεν ήρθα στην Ελλάδα για να λύσω το θέμα. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω αυτό. Με την παρουσία μου ήθελα να στείλω το μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την βοήθεια που προσφέρουν άνθρωποι από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο εθελοντικά προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς τους πρόσφυγες. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και θα πρέπει άπαντες να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι χρειάζονται συμπαράσταση και αλληλεγγύη».

Η αμερικανίδα ηθοποιός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως απαιτείται επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί. Οι κυβερνήσεις γενικότερα δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τέτοιους είδους ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι περισσότερο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι εσωτερικό το πρόβλημα, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Θα πρέπει να δουν πιο σοβαρά την κατάσταση.Είναι υπόθεση όλων μας».

Η Σούζαν Σάραντον πρόσθεσε στο gazzetta.gr πως πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

«Είχα την δυνατότητα να κουβεντιάσω με κυβερνητικά στελέχη για αυτό το θέμα και να τους καταστήσω σαφές πως πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω και στην πατρίδα μου. Ελπίζω περισσότερες χώρες να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των προσφύγων».