Ξανά η ρακένδυτη μαμά Ελλάς, ξανά ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα!

Gazzetta team
Ξανά η ρακένδυτη μαμά Ελλάς, ξανά ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα!
Τα ανεπανάληπτα σκίτσα του αλησμόνητου Μποστ σε μια σειρά γραμματοσήμων σχεδιάστηκαν για να σχολιάσουν την επικαιρότητα της εποχής του ’60, της μετεμφυλιακής δηλαδή Ελλάδας, και είναι -φευ- σήμερα τόσο επίκαιρα!

Η Ανεργίτσα με την περικεφαλαία και το βιβλιάριο «απόρων κορασίς» και ο Πειναλέων, με το ναυτικό πηλήκιο, στέκονταν δίπλα στην ξεδοντιασμένη μητέρα τους, τη μαμά Ελλάδα, και κρατώντας μια ελληνική σημαιούλα περιγελούσαν την εξουσία με το θλιμμένο αλλά τόσο σαρκαστικό και διεισδυτικό βλέμμα τους.

Σε ένα από τα γραμματόσημα αυτά, ο Μποστ είχε ζωγραφίσει ένα ιστιοφόρο με κυβερνήτη τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να ταξιδεύει στη Γερμανία για να ζητήσει δάνειο. Το σκίτσο διανθιζόταν με τους ακόλουθους δικούς του -ιδιόμορφα ανορθόγραφους- στίχους: «Πάμε στο άγνωστο για μάρκα με ελπίδα/να ζητιανέψουμε σε τόπους μακρινούς/να ορθοποδήσουμε πριν έρθη καταιγίδα/και αμνηστέβουμαι κε άλλους Γερμανούς./ Σκίσον πλοίον τας θαλάσας/εις την Μπον να είμε φτάσας/σκίσον τα νερά προπέλαι/αραχνιάσαν αι μασέλε».

Τότε που γράφτηκαν οι παραπάνω στίχοι -αλήθεια, δεν γράφτηκαν σήμερα!- στην Ελλάδα οι συνθήκες ήταν άθλιες: ανεργία, φτώχεια, πληθωρισμός, περικοπές μισθών, πελατειακές σχέσεις, διεφθαρμένο κράτος… και ο λαός σε απόγνωση. Και, όμως, οι στίχοι αυτοί θυμίζουν το σήμερα!

Διαβάστε όλο το άρθρο στο aixmi.gr