Ο Έντι Ράμα νικητής των εκλογών στην Αλβανία

Gazzetta team
Ο Έντι Ράμα νικητής των εκλογών στην Αλβανία
Νίκη του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» της αντιπολίτευσης, με αρχηγό τον Έντι Ράμα, καταγράφουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που έγιναν χθες στην Αλβανία και βάφτηκαν με αίμα.

Με καταμετρημένο το 16% των ψήφων, ο συνασπισμός του Ράμα εξασφαλίζει ποσοστό 58% ή 82 έδρες στην 140μελή Βουλή, ενώ η «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» (που αποτελείται από 25 κόμματα), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξασφαλίζει το 42% η 57 έδρες.

Και τα δύο κόμματα, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα να δηλώνει ότι η «αναγέννηση νίκησε απέναντι στην καταστροφή».

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Οι εκλογές στην Αλβανία αμαυρώθηκαν από σοβαρά επεισόδια με έναν νεκρό, σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς. Ένας εκ των ψηφοφόρων του δεξιού κόμματος του Μπερίσα έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον του 52χρονου από το σοσιαλιστικό κίνημα σκοτώνοντας τον και τραυματίζοντας άλλους δυο ψηφοφόρους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ δεξιών και αριστερών σε άλλο εκλογικό κέντρο έξω από τα Τίρανα.

Ράμα: Η νίκη θα είναι σαρωτική

«Χθες, σας είπα ότι νίκησε η "Αναγέννηση" απέναντι στην καταστροφή. Σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν. Η νίκη θα είναι σαρωτική», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο αριστερός συνασπισμός του οποίου εξασφαλίζει 84 έδρες έναντι 56 του συνασπισμού της Δεξιάς στη Βουλή των 140 αντιπροσώπων με καταμετρημένο περίπου το 18% των ψήφων.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να γιορτάσουμε. Τώρα είναι ώρα να εκπληρώσουμε δύο βασικές πτυχές του συμβολαίου μας με την Αλβανία. Πρώτον να μετρήσουμε και να σεβαστούμε κάθε ψήφο και δεύτερον να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εκλογική διαδικασία», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr