Διαβάστε τις λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Gazzetta team
Διαβάστε τις λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα
Το περιβάλλον και η σχέση του με τον άνθρωπο ήταν το θέμα της έκθεσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, με το οποίο άνοιξε σήμερα η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, στους μαθητές δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη « Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.

Δείτε ΕΔΩ τις λύσεις των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν χωρισμένα σε τρία σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να κάνουν την περίληψη του κειμένου που τους παρατέθηκε από το βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής».

Στο δεύτερο μέρος, οι υποψήφιοι έπρεπε να αναπτύξουν μια παράγραφο από απόσπασμα του κειμένου που αφορούσε στο διαδίκτυο και την αποξένωση, όπως και να απαντηθούν γραμματικές ερωτήσεις, ενώ στο τελευταίο σκέλος οι μαθητές έπρεπε να αναπτύξουν τα εξής ερωτήματα της έκθεσης: α) τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον και β) τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να αποκαταστήσει τη σχέση του με αυτό.

Το newpost.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς θα μεταδίδει μετά τη λήξη των εξετάσεων όλα τα θέματα και τις λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι εκτιμήσεις για τη δυσκολία των θεμάτων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Γραμματικάκη, το οποίο έχει εκδοθεί το 2013 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ο λόγος του είναι ουσιαστικός ως προς το περιεχόμενο.

Η σύνταξη της περίληψης παρουσίασε μια δυσκολία καθώς ο μαθητής οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να είναι συγκεκριμένος στη συντόμευση και τη μεταφορά ενός κειμένου.

Το θέμα της έκθεσης αποδεικνύεται αρκετά βατό, ενώ οι ασκήσεις της θεωρίας, αν και ήταν περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ήταν σαφείς.

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές χωρίς προβλήματα

To πρωί, χωρίς προβλήματα, άρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις, με το μάθημα της Nεοελληνικής Γλώσσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές ήταν από νωρίς στις θέσεις τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Μόνο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας σημειώθηκε μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση, ωστόσο, το πρόβλημα λύθηκε άμεσα.

Το μεσημέρι, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με την πορεία των εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Πηγή: newpost.gr