Καλοκαιρινή εκπαιδευτική δράση της ΜΕΤΑδρασης για προσφυγόπουλα

Gazzetta team
Καλοκαιρινή εκπαιδευτική δράση της ΜΕΤΑδρασης για προσφυγόπουλα
Η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε την προετοιμασία παιδιών-προσφύγων και μεταναστών για την επόμενη σχολική χρονιά, βοηθώντας συν τοις άλλοις στην κοινωνικοποίησή τους και δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς τους να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και γερμανικών.

Εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ακόμη εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Με στόχο να μην χαθεί άλλη μια χρονιά για τα παιδιά αυτά, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε τον Ιούνιο το καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βήμα στο Σχολείο/Step2School», στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων.

Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΜΕΤΑδρασης προετοιμάζει τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας 6-17 ετών, τα οποία διαμένουν σε καταυλισμούς, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, διαμερίσματα και καταλήψεις, για την επόμενη σχολική χρονιά. Το δωρεάν πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει ελληνικά, μαθηματικά, αγγλικά, πληροφορική, γυμναστική και διαπολιτισμικές δραστηριότητες. Είναι βασισμένο στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών.

Για τους γονείς/συνοδούς των παιδιών υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. Επιπλέον, προσφέρονται μαθήματα γερμανικής γλώσσας στα παιδιά και τους γονείς/συνοδούς που ετοιμάζονται για μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση, κυρίως στη Γερμανία.

Με μεγάλη χαρά, 200 παιδιά μπήκαν στις τάξεις, κατέκτησαν τις πρώτες γνώσεις, έπαιξαν στο προαύλιο, έκαναν φίλους…

«Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή να βλέπουμε τα παιδικά χαμόγελα όταν μοιράσαμε τις τσάντες, τα μολύβια, τα τετράδια και όταν συστήσαμε στους μαθητές τις δασκάλες τους», λέει η Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ΜΕΤΑδρασης. «Από τον ενθουσιασμό που δείχνουν παιδιά και γονείς φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη τους για πρόσβαση στη γνώση και ενσωμάτωση. Η προσαρμογή των παιδιών ήταν γρήγορη, η πρόοδός τους επίσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν παιδιά που δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο.»

Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες υλοποιούνται σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας κάθε πρωί, ενώ σύντομα θα επεκταθεί το ωράριο και τις απογευματινές ώρες.

Τον Σεπτέμβριο, που τα παιδιά αναμένεται να ξεκινήσουν το σχολείο, η ΜΕΤΑδραση θα συνεχίσει να τα στηρίζει μέσω απογευματινής ενισχυτικής διδασκαλίας.

Η δράση «Βήμα στο Σχολείο/Step2School» της ΜΕΤΑδρασης, η οποία ξεκίνησε με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της, στηρίζεται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, ενώ κρουασάν και χυμούς για τα παιδιά έχουν προσφέρει η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το οποίο φιλοξενεί μια σειρά δωρεάν δράσεων πολιτισμού, τεχνολογίας, άθλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για άτομα όλων των ηλικιών.

Μάθε για το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων: www.athensopenschools.gr
Μάθε για τη ΜΕΤΑδραση: www.metadrasi.org