Αυτό είναι τo μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου (vid)

Gazzetta team
Αυτό είναι τo μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου (vid)
Αποκαλυπτήρια για το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου!

Tο μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Mojave Air & Space Port , από τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen. Το έξι-κινητήρων, διπλό κύτος του αεροσκάφους ονόματι Stratolaunch έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει δορυφόρους και να τους βάζει σε τροχιά γύρω από τη γη.

Τα φτερά του φτάνουν τα 117 μέτρα, το μήκος του περίπου τα 73 μέτρα από το ρύγχος έως την ουρά κι έχει ύψος κοντά στα 15 μέτρα. Οι έξι κινητήρες που διαθέτει είναι τύπου Boeing 747, τους οποίους μεταφέρει με 28 ρόδες αφού ζυγίζουν μαζί με τις ατράκτους περίπου 250 τόνους.

Ο λόγος που κατασκευάστηκε είναι γιατί η εκτόξευση των δορυφόρων καθώς το Stratolaunch βρίσκεται εν πτήσει παρουσιάζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων εν συγκρίσει με την εκτόξευσή τους από κάποια επίγεια πλατφόρμα εκτόξευσης. Το μεγαλοπρεπές αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τον πύραυλο ανάμεσα στις δύο ατράκτους του κι από εκεί να τον εκτοξεύει όταν φτάνει στο κατάλληλο ύψος. Το Stratolaunch δημιουργήθηκε από την Scaled Composites και το κόστος της κατασκευής του είχε προϋπολογιστεί στα 300 εκατ. δολάρια – χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί αν η ολοκλήρωσή του κινήθηκε εντός του αρχικού προϋπολογισμού. Μετά την παρουσίασή του το αεροσκάφος θα προχωρήσει σε δοκιμές ανεφοδιασμού και στη συνέχεια σε θα περάσει στη φάση δοκιμών εδάφους και πτήσης όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Αξίζε να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν πλάνα στο μέλλον το Stratolaunch να μεταφέρει ανθρώπους είτε για επαγγελματικούς είτε για ερευνητικούς λόγους. Σύμφωνα μάλιστα με το CEO της Stratolaunch, Ζαν Φλόιντ, το αεροπλάνο θα τεθεί σε λειτουργία το 2019. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δορυφορικά δίκτυα του διαστήματος αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας δορυφορικής βιομηχανίας το οποίο κατέγραψε έσοδα πάνω από 208 δισ. το 2015 σύμφωνα με τον Σύνδεσμο της Δορυφορικής Βιομηχανίας.

Το αεροπλάνο είναι μεγαλύτερο από το Howard Hughes 1947 H-4, γνωστό και ως «Spruce Goose» και το Antonov An-225, ένα φορτηγό αεροπλάνο της σοβιετικής ένωσης το οποίο κατασκευάστηκε στο μακρινό παρελθόν για να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran.

Το εν λόγω εγχείρημα δεν είναι το πρώτο από το άνθρωπο που δημιούργησε μαζί με τον Bill Gates την Microsoft. To επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα SpaceShipOne, με το οποίο θα μεταφέρει άλλους δισεκατομμυριούχους στο διάστημα...

Πηγή: insider.gr