Έτσι κρύβονται οι παιδόφιλοι στο ιντερνέτ

Gazzetta team
Έτσι κρύβονται οι παιδόφιλοι στο ιντερνέτ
Η καλύτερη κάλυψη είναι η απόκρυψη μπροστά στα "μάτια μας" και δυστυχώς οι παιδόφιλοι του διαδικτύου το ξέρουν καλά. Με σειρά τεχνικών κρύβονται σε άσχετες σελίδες.

Η καλύτερη κάλυψη είναι η απόκρυψη μπροστά στα "μάτια μας" και δυστυχώς οι παιδόφιλοι του διαδικτύου το ξέρουν καλά. Με σειρά τεχνικών κρύβονται σε άσχετες σελίδες. Οι συγκεκριμένοι μέσω των ψηφιακών τεχνικών «masking» και «breadcrumbing» επιτρέπουν μόνο σε άλλους, γνώστες αυτών των μεθόδων να βρουν τις επίμαχες εικόνες και βίντεο.

Τα κόλπα των παιδόφιλων και δη αυτές οι μέθοδοι καμουφλάζ αποτελούν το αντικείμενο τη ετήσιας αναφοράς του Internet Watch Foundation (IWF).

«Εάν μπείτε στο site άμεσα, βλέπετε νόμιμο υλικό» λέει στη βρετανική εφημερίδα Independent η Σάρα Σμιθ, τεχνική ερευνήτρια του IWF. «Εάν όμως ακολουθήσεις το “μονοπάτι” μέσω links από άλλες σελίδες, τότε ξεκλειδώνουν οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αποθηκεύεται στον browser, και βάζει ένα cookie στον browser ώστε να μπορεί να δει τη διαδρομή που ακολούθησες για να μπεις στο site. Όταν το έχεις ακολουθήσει, τότε μπορείς να δεις τις εικόνες».

Τι είναι όμως αυτό που βλέπει στην οθόνη του ο ανυποψίαστος χρήστης του διαδικτύου; Με μερικές κουβέντες, τα πάντα, χωρίς όμως να προκαλούνται υποψίες. Πολιτικά ή προσωπικά blogs, σελίδες με συμβουλές, ειδησεογραφικές σελίδες, ακόμα και ψεύτικες σελίδες σφάλματος, οι γνωστές με τον αριθμό ένδειξης 404.

Το IWF ανακάλυψε τη μέθοδο το 2011 και αναφέρει πως επειδή είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός του, η χρήση της αυξάνεται. Το 2016, περίπου 1.572 σελίδες βρέθηκε να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να κρύβουν εικόνες κακοποίησης παιδιών, αύξηση της τάξης του 112% σε σχέση με το 2015.

Οι περισσότερες σελίδες με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εντοπίζεται στην Ευρώπη (60%) με τη βόρεια Αμερική να ακολουθεί (37%).

«Ένας δευτερεύων λόγος για τον οποίο πιστεύουμε πως εγκληματίες χρησιμοποιούν το masking και το breadcrumbing είναι ότι αυτές οι ιστοσελίδες είναι στην ουσία εμπορικές επιχειρήσεις» λέει η Σμιθ. «Διαθέτουν εμπορικά το υλικό, και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν επηρεάζει και σχετιζόμενο υλικό από νόμιμους παρόχους».

Τέλος, σύμφωνα με την αναφορά του IWF, χρησιμοποιούνται κώδικες και λέξεις-κλειδιά από τους παιδόφιλους.

«Στο IWF έχουμε μια λίστα όρων αναζητήσεων. Κάποιες είναι πολύ άμεσες, άλλες εξαιρετικά εξειδικευμένες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τέτοιου υλικού online» λέει.


Πηγή: thetoc.gr