Ψαράδες στην Κίνα έβγαλαν από τη θάλασσα «μυστικές» συσκευές: Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση
- Τι ήταν τελικά αυτές οι συσκευές
- Όταν ο βυθός γίνεται πεδίο ανταγωνισμού
- Ο ρόλος των ψαράδων χωρίς να το γνωρίζουν
Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα δίχτυα τους έβγαζαν κάτι απρόσμενο. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν σκουπίδια ή χαμένα αντικείμενα, αλλά μηχανήματα. Σε παράκτιες περιοχές της Κίνας, ψαράδες που έβγαζαν το μεροκάματό τους, περίμεναν τσιπούρες και κουτσομούρες (ή ό,τι άλλο «παράγει», τέλος πάντων, η Κίτρινη Θάλασσα) αλλά βρέθηκαν μπροστά σε συσκευές με... αισθητήρες και μεταλλικά εξαρτήματα!
Μέσα σε περίπου δύο χρόνια, μάλιστα, βρέθηκαν 10 τέτοια ευρήματα. Οι συσκευές εντοπίστηκαν τυχαία μέσα σε δίχτυα, χωρίς κανείς αρχικά να γνωρίζει τι ακριβώς ήταν. Αυτό που ξεκίνησε ως μια περίεργη σύμπτωση, άρχισε να αποκτά διαφορετική σημασία όσο τα περιστατικά επαναλαμβάνονταν.
Τι ήταν τελικά αυτές οι συσκευές
Οι αρχές τις περιέγραψαν ως υποθαλάσσιο εξοπλισμό συλλογής δεδομένων. Πρόκειται για συστήματα που μπορούν να μετρούν θερμοκρασία, αλατότητα και θαλάσσια ρεύματα, να χαρτογραφούν τον βυθό και να καταγράφουν ήχους. Σε πρώτη ανάγνωση, δεν πρόκειται για κάτι απειλητικό, καθώς τέτοιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρέως και στην επιστημονική έρευνα.
Ωστόσο, η χρήση τους δεν περιορίζεται εκεί. Τα ίδια δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά την κίνηση υποβρυχίων και την κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ιδιαιτερότητα αυτών των συστημάτων, καθώς κινούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ έρευνας και... κατασκοπείας.

Όταν ο βυθός γίνεται πεδίο ανταγωνισμού
Η σύγχρονη γεωπολιτική δεν περιορίζεται στην στεριά, ούτε, ακόμη-ακόμη, σε αυτήν την ίδια την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτω από αυτήν, εξελίσσεται μια πιο αθόρυβη αλλά εξίσου κρίσιμη «μάχη». Τα δεδομένα που συλλέγονται από τον βυθό είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό ναυτικών επιχειρήσεων, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα εντοπισμού ή απόκρυψης ενός υποβρυχίου.
Γι’ αυτό και τέτοιες συσκευές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, από τη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Η παρουσία τους υποδηλώνει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τον έλεγχο των θαλάσσιων δεδομένων, που πλέον θεωρούνται στρατηγικό πλεονέκτημα.
Ο ρόλος των ψαράδων χωρίς να το γνωρίζουν
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της ιστορίας είναι ότι οι συσκευές δεν εντοπίστηκαν από στρατιωτικές ή κρατικές υπηρεσίες, αλλά από απλούς ψαράδες. Άνθρωποι που ρίχνουν καθημερινά τα δίχτυα τους βρέθηκαν, χωρίς να το επιδιώξουν, σε επαφή με τεχνολογία που σχετίζεται με πολύ πιο σύνθετα ζητήματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπήρξαν και οικονομικά κίνητρα για την παράδοση τέτοιων ευρημάτων στις αρχές. Μια πρακτική που δείχνει πως η συλλογή πληροφοριών δεν περιορίζεται πλέον σε εξειδικευμένους μηχανισμούς, αλλά επεκτείνεται και σε δραστηριότητες της καθημερινότητας.