Με μαγιό και… hot dog: Οι πιο χαλαρές εκλογές γίνονται στην Αυστραλία (vid)

Με μαγιό και… hot dog: Οι πιο χαλαρές εκλογές γίνονται στην Αυστραλία (vid)
Με τα μαγιό και τρώγοντας «βρώμικα» οι Αυστραλοί σπεύδουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.

Στην Αυστραλία, η προσέλευση στις κάλπες παίρνει καλοκαιρινή διάσταση. Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν πολίτες να προσέρχονται στα παραθαλάσσια εκλογικά κέντρα φορώντας μόνο τα μαγιό τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – μια εικόνα που σπάνια βλέπει κανείς αλλού στον κόσμο.

Μια τοπική εταιρεία μαγιό, η Budgy Smuggler, εκμεταλλεύτηκε την ιδιαιτερότητα της στιγμής, προσφέροντας δωρεάν μαγιό στους 200 πρώτους που θα ψήφιζαν φορώντας τα δικά της σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η ψήφος στην Αυστραλία είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Το «δημοκρατικό λουκάνικο» ως παράδοση της κάλπης

Πέρα από το… beachwear, οι Αυστραλιανές εκλογές συνοδεύονται και από έναν γαστρονομικό θεσμό: το «δημοκρατικό λουκάνικο». Εθελοντές στήνουν πάγκους έξω από τα εκλογικά κέντρα, προσφέροντας στους ψηφοφόρους hot dog, μπιφτέκια και άλλα ψητά κρέατα – τα έσοδα των οποίων πηγαίνουν συχνά σε τοπικούς φιλανθρωπικούς φορείς.

 

Ο Nick Fabbri, ψηφοφόρος στην παραλία Bondi, εξηγεί: «Κάνεις το καθήκον σου ως πολίτης, τσιμπάς ένα σνακ ενώ περιμένεις και ταυτόχρονα βοηθάς την κοινότητά σου». Η Sue, μετανάστρια από τις ΗΠΑ, επέλεξε να μην ψηφίσει πρόωρα, αλλά να ζήσει την εκλογική μέρα πλήρως, περιλαμβάνοντας και το λουκάνικο.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, τα λουκάνικα εξαντλήθηκαν νωρίς το απόγευμα, καθώς η προσέλευση αυξανόταν. Ένας ψηφοφόρος στη Μελβούρνη, ο Andy, σχολίασε με χιούμορ: «Το τέλειο λουκάνικο είναι αυτό που υπάρχει ακόμα!»

Το hashtag #democracysausage κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα κάθε εκλογική χρονιά στην Αυστραλία, αποτελώντας πλέον πολιτιστικό στοιχείο της διαδικασίας.

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στην Αυστραλία

Η Αυστραλία εφαρμόζει σύστημα υποχρεωτικής ψήφου και συγκεκριμένο μοντέλο κατάταξης προτιμήσεων. Οι ψηφοφόροι δεν διαλέγουν απλώς έναν υποψήφιο, αλλά τους κατατάσσουν κατά σειρά προτίμησης. Αν κάποιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων πρώτης προτίμησης, ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού και ανακατανομής μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής.

Οι γερουσιαστές εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση, διασφαλίζοντας έτσι ποικιλομορφία και ισορροπία στην άνω βουλή.