Η circus artist Mempsy στο Gazzetta: «Μου αρέσει να διασκεδάζω τους ανθρώπους» (vid)

Η circus artist Mempsy στο Gazzetta: «Μου αρέσει να διασκεδάζω τους ανθρώπους» (vid)
Το Gazzetta ανακάλυψε μια σπάνια καλλιτέχνιδα. Γενναιόδωρη, γεμάτη ζωντάνια και με καλή διάθεση.

Ο κόσμος μας ανήκει, οι δρόμοι, οι πλατείες… Και μαζί με αυτά, ο αέρας, η γη, το νερό και η φωτιά. Ας ξεκινήσει κάποιος τη φωτιά και ο ρυθμός να μη σταματήσει ποτέ! Μια κοπέλα θα το κάνει αυτό και το όνομά της θα είναι Mempsy. Η λαϊκή τέχνη, η αδιαμεσολάβητη, σαν θέατρο του δρόμου, σαν performance που γεννιέται στο «τώρα» και κυνηγά το «μετά», αυτήν υπηρετεί η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα. Αγνή διασκέδαση και ανάλαφρα ταξίδια, αυτά προσφέρει αφειδώλευτα. Την ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκε να μιλήσει στο Gazzetta.

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή τη μορφή τέχνης;
Η πρώτη επαφή που είχα με τον κόσμο των flow arts ήταν το 2019, σε ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που είχε γίνει στη Χαλκιδική. Είδα hula hoops στον αέρα και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό. Μετά από μισό χρόνο περίπου ξεκίνησα αυτό το μαγικό ταξίδι και μέχρι σήμερα είναι καθημερινή μου ασχολία. Από τότε φυσικά έχω ασχοληθεί και με άλλες τέχνες του τσίρκο όπως την εναέρια ακροβατική, fire arts, hair hanging και άλλα. Γενικά, ό,τι περνάει από τα χέρια μου το εξασκώ, αγαπάω πολύ τις τέχνες σε όλες τους τις μορφές. Από την πρώτη στιγμή που έπιασα τα ζογκλερικά κατάλαβα ότι θα με φέρουν πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή μου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θέλω να αξιοποιήσω τον εαυτό μου στο έπακρο. Στην πορεία, ξεκίνησα και την παραστατική τέχνη, κάτι το οποίο αγάπησα εξίσου. Λατρεύω να μοιράζω την τέχνη και να περνάω τα συναισθήματα που θα βγάλει το show στο κοινό! Και φυσικά, η εξάσκηση των ζογκλερικών είναι το αγχολυτικό μου και η performance η ψυχοθεραπεία μου.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στον κόσμο των ζογκλερικών;
Αρχικά μου αρέσει το ότι μέσα από την εξάσκηση των ζογκλερικών υπάρχουν πολλά οφέλη στη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου μας και στην διαχείριση συναισθημάτων όπως το άγχος. Μαθαίνουμε να επιλύνουμε προβλήματα, να μην τα παρατάμε και γενικά μας βελτιώνει σε πολλούς τομείς, περνώντας διασκεδαστικά την ώρα της ενασχόλησης με αυτά. Και φυσικά με γοητεύει η αδρεναλίνη και η απελευθέρωση μέσα από την φωτιά.

Το ότι είσαι αυτοδίδακτη σου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης;
Σίγουρα, πιστεύω ότι αν μαθαίνεις κάτι μόνο σου, σου δίνει περισσότερο χώρο για να ανακαλύψεις πράγματα, να πειραματιστείς και εννοείται να καταλάβεις καλύτερα το αντικείμενο. Επίσης, μέσα από κάτι που δεν έρχεται με οδηγία, μπορείς να ανακαλύψεις χίλια ακόμα πράγματα, γιατί πολλές φορές η οδηγία σε περιορίζει και δεν σου αφήνει χώρο για πειραματισμό. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθώ σεμινάρια καθώς κάποιες τεχνικές είναι επικίνδυνες και χρειάζονται μια καθοδήγηση.

Mempsy

«Στο κοινό δίνω το συναίσθημά μου»

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην άσκηση αυτής της τέχνης;
Μιλώντας για όλα τα υπόλοιπα εκτός από την εξάσκηση ζογκλερικών χωρίς φωτιά, είναι η σωματική ταλαιπωρία και πολλές φορές τα ατυχήματα. Όταν παίζεις με φωτιές εισπνέεις πολύ παραφίνη (το υλικό που ανάβουν οι φωτιές), κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο στην αναπνοή, στα πνευμόνια και όχι μόνο, γιατί είναι τοξική. Και ύστερα, αν κάνεις show κάθε μέρα, ταλαιπωρείς το σώμα σου. Τον τελευταίο καιρό που κάνω και street shows, καταλαβαίνω ότι έχω εξαντλήσει τον εαυτό μου, οπότε σύντομα θα κάνω ένα διάλειμμα. Δεν έχω συναντήσει άλλο εμπόδιο πέρα από το κομμάτι της υγείας του σώματος.

Τι δίνεις και τι εισπράττεις από την επαφή σου με το κοινό;
Στο κοινό δίνω το συναίσθημά μου. Αναλόγως που παίζω κιόλας, αλλά στοχεύω να κάνω το κοινό να αισθανθεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Κάποια από αυτά είναι η μελαγχολία και η χαρά. Εγώ χαίρομαι που διασκεδάζω ανθρώπους. Παίρνω καλό feedback, οπότε είμαι ικανοποιημένη που τους αρέσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να νιώσω σύνδεση μαζί τους για να λάβω κάτι άλλο, όμως προσπαθώ να συνδέσω αυτούς με εμένα.

Ξέρω ότι σπουδάζεις ψυχολογία. Πώς συνδυάζεται με την καλλιτεχνική σου πλευρά;
Γενικά είμαι πολυδιάστατο άτομο και πολλές από τις ασχολίες μου δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η ψυχολογία ήταν για πολλά χρόνια μία επιστήμη που ήθελα να εξερευνήσω και το κοινό που έχει με το performance είναι ότι δίνεις κάτι στους ανθρώπους. Μου αρέσει να διασκεδάζω τους ανθρώπους αλλά και να τους ακούω και να συζητάμε για διάφορα θέματα. Επίσης, τα ζογκλερικά είναι ανακάλυψη, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχολογία. Ακόμα δεν το εξασκώ, κάνω μεταπτυχιακό στη δραματοθεραπεία, η οποία είναι η ψυχοθεραπεία μέσω των τεχνών. Όταν τελειώσω με αυτό, θα ήθελα να βρω έναν τρόπο για να βάλω τα ζογκλερικά στη θεραπεία για να κάνω ψυχοθεραπεία και με ζογκλερικά.

«Με τη φωτιά είμαστε ένα»

Η επαφή με τη φύση τι ρόλο παίζει στο juggling;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση, δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, ίσως θα μπορούσαν οι κινήσεις να βγαίνουν πιο εύκολα, λόγω της ηρεμίας που σου προσφέρει η φύση.

Φωτιά, αέρας, γη. Τι απ’ όλα αυτά σε εκφράζει περισσότερο;
Το προφανές, χαχα. Φωτιά! Με τη φωτιά είμαστε ένα. Είναι το στοιχείο μου. Αλλά νιώθω σύνδεση με όλα τα στοιχεία της φύσης.

Πέρα από δημόσιους ανοιχτούς χώρους, πού αλλού μπορείς να εκτελέσεις τα νούμερά σου;
Παίζω κυριολεκτικά παντού. Στον δρόμο, σε μαγαζιά, σε φεστιβαλ, σε εκδηλώσεις, για παιδιά και για ενήλικες, δεν περιορίζομαι και πάω όπου εκτιμάται η τέχνη. Η φιλοδοξία μου είναι να μπω και σε ένα τσίρκο επιτέλους!

Υπάρχει κάποια προγραμματισμένη live εμφάνισή σου;
Παίζω σε κάποια party και festival που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο για αυτό το μήνα. Συνεχώς προκύπτουν δουλειές και όταν κλείνω show το ανεβάζω στα Social media, οπότε αν κάποιο άτομο θα ήθελε να το παρακολουθήσει, μπορεί να δει τα posts μου. Αλλιώς στο Λευκό πύργο με τη δύση!

Mempsy σε YouTube και Instagram