Τριπλή πρωτοτυπία, τριπλή επιτυχία από τη Why-Not: Το πρώτο Marathon Clean Up με Stavento και Ήβη Αδάμου

Τριπλή πρωτοτυπία, τριπλή επιτυχία από τη Why-Not: Το πρώτο Marathon Clean Up με Stavento και Ήβη Αδάμου
Η πρωτοτυπία της Why-Not σε ότι αφορά το MARATHON CLEAN UP ήταν τριπλή.

ΜΚΟ υπάρχουν πολλές και καλές. Η πρωτοεμφανιζόμενη Why-Not δε μοιάζει με τις πολλές, σίγουρα όμως, μοιάζει να ανήκει στις καλές. Άλλωστε και περιβαλλοντικές δράσεις καθαρισμού παραλιών υπάρχουν, επίσης, πολλές. Αλλά το 1o MARATHON CLEAN UP, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου στην Παραλία Μαραθώνα, ακόμη πιο σίγουρα, δεν έμοιαζε με καμία!

Καθαρισμός από τη θέση “Μπρεξίζα” ως το ποταμάκι του Σχοινιά (περίπου 8 χλμ, δηλαδή), αποκομιδή σχεδόν τριών τόνων απορριμμάτων, πάνω από 200 εθελοντές, παρούσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρών ο Πρέσβης της Μαλαισίας και περίπου 40 ακόμη συμπατριώτες του, στελέχη της πρεσβείας αλλά και απλοί Ταϊλανδοί που μένουν στη χώρα μας με καπελάκι, αντηλιακό, γάντια, τσουγκράνα και σακούλα στο χέρι να καθαρίζουν κι εκείνοι, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά, επιστημονικές ομιλίες για το περιβάλλον και, στο τέλος Ήβη Αδάμου και Μιχάλης Stavento να ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Η πρωτοτυπία της Why-Not σε ότι αφορά το MARATHON CLEAN UP ήταν τριπλή. Η πρώτη είχε να κάνει με την αντιμετώπιση όλης της δράσης ως μιας μεγάλης γιορτής για το περιβάλλον. Η δεύτερη ήταν ότι είχε και “αγωνιστική” χροιά, με τους εθελοντές να χωρίζονται σε ομάδες που συναγωνίστηκαν μεταξύ τους -και μάλιστα με έπαθλο 1.000 ευρώ για τη νικήτρια. Και η τρίτη και πιο σημαντική, είχε να κάνει με την εκπαιδευτική διάσταση της, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά παιδιά.

Τριπλή πρωτοτυπία, τριπλή... επιτυχία!

Με το να κάνει τη δράση ψυχαγωγική, η Why-Not κατάφερε και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό διαγωνιζόμενων, εθελοντών, αλλά και κόσμου που, υπό άλλες συνθήκες, ίσως να ξεπερνούσε την πρωτοβουλία ως “μία απ’ τα ίδια”.

Ο ανταγωνιστικός της χαρακτήρας, πάλι, έδωσε έξτρα ενδιαφέρον στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τις ομάδες να συναγωνίζονται κάθε τόσο και σε γέλια και πειράγματα μεταξύ τους -αλλά και τον κόσμο που απολάμβανε την κυριακάτικη απόδρασή του στην παραλία του Σχοινιά να τις χειροκροτεί στο πέρασμά τους.

Τέλος, η εκπαιδευτική χροιά της έφερε μικρούς και μεγάλους σε στενή επαφή -κάποιους για πρώτη φορά- με τη σοβαρή διάσταση που έχει η προστασία του περιβάλλοντος και η αρμονική συνύπαρξή μας με τη φύση, όπως επίσης και με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα, που παρουσιάστηκαν με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό για το κοινό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιστροφή των εθελοντών από τον καθαρισμό της παραλίας, στο κέντρο των εκδηλώσεων, στο Κτήμα Ράικου (“Καλοκαιράκι”), το κοινό παρακολούθησε ομιλίες από τον Δρ. Σίμο Μαλαμή, Αναπληρωτή Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, τον κ. Δημήτρη Κοκκινάκη, συνιδρυτή του Impact Hub Athens, και τον κ. Γιάννη Λελέκη, Μηχανολόγο Μηχανικό Περιβάλλοντος.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε: «Σημασία έχει να δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας για το περιβάλλον. Γι’ αυτό και εγώ σας προσκαλώ να γίνει άμεσα ο επόμενος Μαραθώνιος καθαρισμού και αυτό να γίνει υπόδειγμα που θα διαδοθεί σε όλη τη χώρα».

Ο 26χρονος Χρίστος Παπαθεοδώρου, ιδρυτής της Why-Not, δήλωσε με τη σειρά του: «Ο καθαρισμός της παραλίας του Μαραθώνα είναι η πρώτη μας περιβαλλοντική δράση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας, το Δήμο Μαραθώνα, που πήρε υπό την αιγίδα του τη δράση του καθαρισμού, την Πρεσβεία της Ταϊλάνδης που βοήθησε στο έργο μας, τους ομιλητές μας και την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι εδώ σήμερα καθώς και όλους εσάς. Μαζί στοχεύουμε σε ακόμη περισσότερα».

Στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ακολούθησε συναυλία από τους πολυαγαπημένους Ήβη Αδάμου και Μιχάλη Stavento , οι οποίοι τραγούδησαν όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες, κλείνοντας τη βραδιά με τον πιο όμορφο τρόπο και τονίζοντας πως υποστηρίζουν με θέρμη τέτοιες δράσεις και ειδικότερα από νέους.

Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου και του Εξοχότατου Πρέσβη της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα κ. Sathana Kashemsanta Na Ayudhya , το παρών τους στις εκδηλώσεις του MARATHON CLEAN UP έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Γιώργος Ζούρος, η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. κ. Ελεονώρα Μελέτη, η συγγραφέας κ. Γιώτα Λιβάνη, η διακεκριμένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου, η κ. Τζένη Κρεμαστινού και πολλοί ακόμη επώνυμοι.