2Late: Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ραπ γκρουπ (vid)

2Late: Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ραπ γκρουπ (vid)
Ένα νέο ραπ συγκρότημα που αξίζει να ανακαλύψετε. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» το project «24» και ήδη έχουν δώσει πέντε καλά σινγκλ.

Κάποτε ήταν τηλεοπτική σειρά. «24». Και κάποτε υπήρχε ένας ράπερ με το ρολόι κρεμασμένο στον λαιμό του. Για να μπεις στο ραπ παιχνίδι χρειάζεσαι χρόνο. Το κάθε μέρα πρέπει να αφήσει πίσω του το έμεινε στο χθες, μα δεν ξεχάστηκε. Και το μέλλον; Ένα ασταμάτητο κυνήγι δημιουργίας, παθών, λαθών, αναστοχασμών και αναπάντεχων κυμάτων. Η παγκόσμια ραπ σκηνή απαιτεί δυο πράγματα σήμερα: να μην τα παρατάς και να δίνεις τις κατάλληλε μελωδίες στην εικόνα σου. Και τα δύο είναι δύσκολα. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, η τεχνολογία δίνει πρόσβαση σε όλους και ο κίνδυνος να χαθείς μες την ομοιομορφία μεγάλος. Πώς να ξεχωρίσεις λοιπόν; Κλείνεσαι στο στούντιο και γράφεις μουσική που να έχει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη φιλοδοξία σου. Ε, αυτή η αποστολή απαιτεί 24/7, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε μέρα, κάθε σκέψη, κάθε ανησυχία, κάθε έμπνευση. Και όταν το υλικό μαζευτεί και αδημονεί να ξεσπάσει, τότε είναι που χρειάζεται υπομονή. Ο σωστός χρόνος, το timing, μοιράσματος είναι σημαντικός. Όταν η δημιουργική διαδικασία γίνει παραγωγική, τότε ο καλλιτέχνης πάει παιχνίδι το παιχνίδι και την κατάλληλη στιγμή δίνει τη μουσική του, το δικό του ραπ στον κόσμο. Οι 2Late έχουν φτάσει στο σημείο που οι σταθεροί βγαίνουν νικητές και σε λίγους μήνες θα ξεσπάσουν, θα συστηθούν και θα προσπαθήσουν να μείνουν για καιρό στο στον χώρο του ραπ.

Φιλόδοξο εγχείρημα


Οι 2Late είναι ο Νίκος και ο Γιώργος και διαβάστε τι ετοιμάζουν. Μάλλον, διαβάστε τι σκέφτηκαν. Το 2024 θα προσφέρουν στο κοινό ένα collective concept LP με τίτλο «24». Δεν θα το κάνουν, όμως, μια και έξω. Στον χρόνο που θα επιλέγουν θα απελευθερώνουν κι ένα track και όταν φτάσουν τα 24, τότε θα έρθει η ώρα για τη μεγάλη παρουσίαση, για τη γιορτή και τη χαρά τους. Τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουν ζωντανά τα 24 κομμάτια και σε αυτό το live θα ταρακουνηθεί για τα καλά η φάση. Μαζί τους θα είναι και οι Pindos Atletico και ο Dimisv. Το εγχείρημά τους φιλόδοξο και η πρόθεσή τους «καυτή». Συνήθως οι ράπερ γράφουν, ηχογραφούν, βρίσκουν τρόπο, μόνοι τους, να διανείμουν, μοιράσουν, τη δουλειά τους και μετά από λίγο καιρό το κοινό μαθαίνει το πρώτο σινγκλ. Εδώ, το δίδυμο θέλει να δώσει κάτι ολοκληρωμένο, προσεγμένο, από το «καλημέρα». Προφανώς και έχουν μοχθήσει ιδιαίτερα γι’ αυτό και τώρα τροφοδοτούν με σύνεση και φειδώ. Και τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου άσχημα. Τα πέντε track που έχουν κυκλοφορήσει κερδίζουν την προσοχή μας και την αναμονή μας για την κορύφωση.

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο


Όταν δύο καλλιτέχνες ενώνονται, τότε ο ένας πρέπει να συμπληρώνει τον άλλο. Αυτό συμβαίνει και με τους 2Late. Από τη μία μεριά έχουμε «πειραγμένες» φωνές με ψυχεδελικές προεκτάσεις, τραπ στοιχεία και από την άλλη η αναμενόμενη ραπ έκφραση που όμως διαθέτει δύναμη και θάρρος. Στα πέντε κομμάτια που έχουν βγει προς τα έξω, η έκλυση ενέργειας χαρακτηρίζει τη δουλειά των 2Late. Το dance στοιχείο είναι έντονο και το μπιτ ανεβαστικό. Αυτό παίρνει το mumble και το συμβατικό και τα ανεβάζει, τα κάνει απαραίτητα υλικά ενός πολύχρωμου, ευδιάθετου, συνόλου. Μέχρι τώρα έχουν βγει στις πλατφόρμες τα: «Δύο Ζωές», «Digital Natives II», «Dushane & Sully», «Silence», «φLow». Το τελευταίο είναι το πιο πρόσφατο και σε αυτό έχει προστεθεί η όμορφη ανεμελιά των έγχορδων. Οι στίχοι κινούνται στο επίπεδο του βιωματικού, αυτοαναφορικού, μπερδεύονται ελληνικά με αγγλικά, χωρίς να ενοχλούν, οι φωνές «πατάνε» στο απλό και σταθερό μπιτ, ενώ το flow τους δείχνει ότι έχουν πολλά να δώσουν. Οι 2Late δίνουν σημερινό ραπ ήχο, φρεσκάδα και παλεύουν να κάνουν διακριτή την υπογραφή τους. Θα τα καταφέρουν; Ο χρόνος θα δείξει.

Οι 2Late σε YouTube και Spotify