Ο αλεξιπτωτιστής που σκόρπισε 100 εκατομμύρια σπόρους πάνω από τον Αμαζόνιο (vid)

Ο αλεξιπτωτιστής που σκόρπισε 100 εκατομμύρια σπόρους πάνω από τον Αμαζόνιο (vid)
Είναι ανησυχητικό ότι το 2022 σημειώθηκαν τα υψηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά αποψίλωσης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας από το 2016.

Τη δεκαετία του 1980, ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο την πυρκαγιά στα τροπικά δάση της Βραζιλίας, τραβώντας την παγκόσμια προσοχή στον Αμαζόνιο, που συχνά αναφέρεται ως ο «πνεύμονας του κόσμου». Τα τελευταία 50 χρόνια, περίπου το 17% αυτού του ζωτικού τροπικού δάσους έχει καταστραφεί.

Ένα άτομο έκανε ένα τολμηρό βήμα για να καταπολεμήσει αυτή την καταστροφή. Ο Βραζιλιάνος θρύλος Λουίτζι Κάνι, γνωστός για τα τολμηρά άλματα και τα παγκόσμια ρεκόρ του, μετατόπισε την εστίασή του από την αναζήτηση προκλήσεων στην περιβαλλοντική αποκατάσταση. Μετά από πέντε χρόνια σχολαστικού σχεδιασμού, ο Cani ξεκίνησε μια αποστολή να σκορπίσει 100 εκατομμύρια σπόρους από 27 ενδημικά φυτά πάνω από τον Αμαζόνιο.

Το 2022, ο Κάνι εκτέλεσε αυτό που θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα άλματα της καριέρας του. Με σχεδόν 14.000 άλματα και 11 παγκόσμια ρεκόρ στο όνομά του, αυτό το άλμα ήταν διαφορετικό. Δεν επρόκειτο για ρεκόρ, επρόκειτο για ουσιαστικό αντίκτυπο. «Τώρα, είμαι 51 ετών, και δεν έχω πια αυτή τη διάθεση για κίνδυνο. Θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η προετοιμασία για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο διήρκεσε πέντε χρόνια. Περιελάμβανε την εξασφάλιση 12 νόμιμων αδειών από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, την επιλογή των κατάλληλων σπόρων και τον σχεδιασμό ενός βιοδιασπώμενου κιβωτίου, ικανού να διανέμει τους σπόρους ομοιόμορφα σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Κάνι υπογράμμισε τις εξαντλητικές προσπάθειες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου. «Περάσαμε από μια πολύ εξαντλητική διαδικασία για να συγκεντρώσουμε όλα τα εργαλεία που είναι ικανά να καταστήσουν δυνατή αυτή τη δράση», δήλωσε. Οι σπόροι επιλέχθηκαν προσεκτικά από κοντινά τροπικά δάση για να ταιριάζουν με τα πάνω από 60.000 είδη φυτών στον Αμαζόνιο, διασφαλίζοντας ότι είναι καλά προσαρμοσμένοι στις τοπικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.

Ο Κάνι περιέγραψε το άλμα λέγοντας: «Ήταν το μοναδικό άλμα στη ζωή μου που κράτησα την αναπνοή μου όλη την ώρα. Η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα. Ένιωθα ότι θα πάθω καρδιακή προσβολή».