«Ξεχάστε τον τσιγαρόβηχα»: Οι ειδικοί προειδοποιούν για το άτμισμα

Επιμέλεια: Newsroom
«Ξεχάστε τον τσιγαρόβηχα»: Οι ειδικοί προειδοποιούν για το άτμισμα
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο βήχας μπορεί να υποδηλώνει την αποκατάσταση του οργανισμού από την πολύετή κατάχρηση καπνού.

Οι ατμιστές αντιμετωπίζουν έναν ενοχλητικό βήχα, διαφορετικό από αυτόν των παραδοσιακών καπνιστών, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.

Ένας γενικός ιατρός με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι αντιμετωπίζει χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν αναπτύξει ένα «ξηρό» βήχα. Το αποδίδει στη χρήση των φθηνών ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία περιέχουν ένα υγρό φορτωμένο με νικοτίνη και διάφορες χημικές ουσίες. Αντίθετα, ο βήχας ενός καπνιστή τείνει να έχει περισσότερο φλέμα.

Οι σελίδες συμβουλών για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου τονίζουν ότι είναι ένα «κοινό φαινόμενο», ιδιαίτερα προβληματικό για τους νέους ατμιστές που έχουν πρόσφατα μεταβεί από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο βήχας μπορεί να υποδηλώνει την αποκατάσταση του οργανισμού από την πολυετή κατάχρηση καπνού. Ο καπνός καταστρέφει τις μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες στους αεραγωγούς και ονομάζονται βλεφαρίδες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνση της βρωμιάς και της βλέννας από τους πνεύμονες.

Όταν αυτές οι βλεφαρίδες καταστρέφονται, οι ερεθιστικές ουσίες μπορεί να συσσωρεύονται στους πνεύμονες, οδηγώντας σε συσσώρευση βλέννας και προκαλώντας το βήχα του καπνιστή, καθώς το σώμα προσπαθεί να καθαρίσει τους αεραγωγούς.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να αναγεννώνται, βοηθώντας στην απομάκρυνση της βλέννας. Αυτή η διαδικασία αναγέννησης μπορεί να οδηγήσει σε βήχα που επιμένει για μήνες.

Ο καθηγητής Lion Shahab, συνδιευθυντής της ερευνητικής ομάδας για τον καπνό και το αλκοόλ του University College του Λονδίνου, εξήγησε: «Η ανάπτυξη βήχα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς οι βλεφαρίδες στους πνεύμονες ανακάμπτουν και γίνονται και πάλι λειτουργικές. Έτσι, αν ένας καπνιστής μεταπηδήσει στο άτμισμα, μπορεί να συμβαίνει κάτι παρόμοιο».