Ειδικός εξηγεί ότι θα χάσετε τις αισθήσεις σας με συγκεκριμένη σειρά όταν πρόκειται να πεθάνετε

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικός εξηγεί ότι θα χάσετε τις αισθήσεις σας με συγκεκριμένη σειρά όταν πρόκειται να πεθάνετε
O Dr. Hallenbeck εξηγεί τη σειρά με την οποία χάνονται οι αισθήσεις ενός ανθρώπου που πρόκειται να πεθάνει

Όταν έρθει η ώρα να πεθάνουμε, το σώμα μας περνάει από συγκεκριμένες διαδικασίες πριν έρθει το τέλος, και μία από αυτές είναι η διακοπή της υποστήριξης των λειτουργιών και των αισθήσεών μας.

Ο ειδικός σε θέματα θανάτου Dr. James Hallenbeck του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξηγεί στο βιβλίο του Palliative Care Perspectives ότι το σώμα σας θα αρχίσει να... κλείνει με μια συγκεκριμένη σειρά, η οποία έχει ως εξής:

Αρχικά, ο ειδικός αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που χάνεται είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι πριν, οπότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.

Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που χάνεται καθώς το σώμα επιβραδύνει και η φωνή βγαίνει πολύ δύσκολα. Μετά την ομιλία, έχει παρατηρηθεί η απώλεια της όρασης, αν και πάλι ο καθηγητής δήλωσε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από όσα υπήρχαν γύρω τους, μπορούσαν αντ' αυτού να δουν αγαπημένα πρόσωπα που είχαν ήδη πεθάνει.

Οι τελευταίες αισθήσεις που φεύγουν, σύμφωνα με τον Dr. Hallenbeck, είναι η "ακοή και η αφή", καθώς ακόμη και στις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμη να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με κάποιο τρόπο.

Μόλις χαθεί η αφή, η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται, και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούνε πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.