«Ένα πείραμα στις φυλακές»: Η νέα σειρά που έχει ενθουσιάσει τους χρήστες τους Netflix (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Ένα πείραμα στις φυλακές»: Η νέα σειρά που έχει ενθουσιάσει τους χρήστες τους Netflix (vid)
Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει ένα πρωτοποριακό κοινωνικό πείραμα που διεξήχθη στο περιφερειακό κέντρο κράτησης της κομητείας Pulaski στο Αρκάνσας.

Οι συνδρομητές του Netflix θα ζήσουν μια άγρια «βόλτα» με την κυκλοφορία ενός νέου συναρπαστικού ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα. Με πληθώρα επιλογών για να διαλέξετε, το Netflix συνεχίζει να εντυπωσιάζει το 2024 με την ποικιλία του περιεχομένου του, και η τελευταία προσθήκη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Από την αρχή του έτους, οι θεατές έχουν απολαύσει μια πληθώρα συναρπαστικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, ιδιαίτερα στο είδος των αληθινών εγκλημάτων. Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε τι να παρακολουθήσετε αυτό το Σαββατοκύριακο, μην κοιτάξετε παραπέρα από την πιο πρόσφατη σειρά που αξίζει να παρακολουθήσετε και που έχει κάνει τους πάντες να μιλούν για αυτή.

Με τίτλο «Unlocked: A Jail Experiment», αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει ένα πρωτοποριακό κοινωνικό πείραμα που διεξήχθη στο περιφερειακό κέντρο κράτησης της κομητείας Pulaski στο Αρκάνσας. Με χωρητικότητα έως και 1.200 ατόμων, η εγκατάσταση χρησιμεύει ως σκηνικό για μια άνευ προηγουμένου εξερεύνηση της αυτονομίας και της κοινότητας μέσα στα όρια της φυλακής.

Η προϋπόθεση του πειράματος περιστρέφεται γύρω από το ξεκλείδωμα των κελιών της μονάδας για μια περίοδο έξι εβδομάδων, επιτρέποντας στους κρατούμενους να δημιουργήσουν τη δική τους αίσθηση κοινότητας και δομής. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αποσκοπεί στη διερεύνηση του κατά πόσον η μείωση του ελέγχου και η αύξηση της αυτονομίας μπορούν να προωθήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον διαβίωσης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Τι ώθησε όμως αρχικά σε αυτό το πείραμα; Ο υποκείμενος στόχος ήταν να εκτιμηθεί κατά πόσον ένα περιβάλλον διαβίωσης προσανατολισμένο στην κοινότητα, που διευκολύνεται από μεγαλύτερη αυτονομία των κρατουμένων, θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών υποτροπής. Με την ενδυνάμωση των κρατουμένων και την παροχή κινήτρων για θετική συμπεριφορά μέσω ενός συστήματος ανταμοιβής με βάση βαθμίδες, η ελπίδα ήταν να καλλιεργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα ευνοούσε την επανένταξη.

Καθώς εξελίσσεται η σειρά, οι θεατές αποκτούν πρωτοφανή πρόσβαση στα ενδότερα του πειράματος, παρακολουθώντας από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που βιώνουν τόσο οι κρατούμενοι όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι.