«Η τετραήμερη εργασία είναι προ των πυλών»: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (vid)

«Η τετραήμερη εργασία είναι προ των πυλών»: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (vid)
Τα ευρήματα έρευνας, που διεξήχθη από την KPMG, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση από τα στελέχη της ανάγκης να ασχοληθούν με την ευημερία του εργατικού δυναμικού τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για υπερκόπωση και υποαμοιβή.

Καθώς η επαγγελματική εξουθένωση εξακολουθεί να μαστίζει τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους, ορισμένοι εργοδότες εξετάζουν μια ριζική λύση: τη συρρίκνωση της διάρκειας της εβδομάδας εργασίας. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την KPMG δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών διερευνούν εναλλακτικές επιλογές ωραρίου εργασίας, ως απάντηση στις κλιμακούμενες προκλήσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης και της διατήρησης στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση από τα στελέχη της ανάγκης να ασχοληθούν με την ευημερία του εργατικού δυναμικού τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για υπερκόπωση και υποαμοιβή. Ο Paul Knopp, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG US, υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων, δηλώνοντας: «Όλοι εργαζόμαστε για να βρούμε τι είναι το βέλτιστο και θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε».

Η ελκυστικότητα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας είναι εμφανής μεταξύ των εργαζομένων, με μια δημοσκόπηση της Gallup να αποκαλύπτει ότι το 77% των εργαζομένων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών και 40 ωρών θα είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους. Τα πιθανά οφέλη εκτείνονται πέρα από το απλό συναίσθημα, καθώς μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν καταδείξει θετικά αποτελέσματα τόσο για την ευημερία όσο και για την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο Knopp συνιστά προσοχή στο να προαναγγείλουμε πρόωρα την ευρεία υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας, τονίζοντας ότι παραμένει σε πειραματικό στάδιο.

Ενώ η βιωσιμότητα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας μπορεί να διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, ο Knopp προτείνει ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εφαρμογή της, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του εργατικού δυναμικού. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να αυτοματοποιεί καθημερινές εργασίες, απελευθερώνοντας χρόνο για πιο ουσιαστική εργασία και ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για μικρότερα ωράρια.

Η έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι το 61% των CEOs των ΗΠΑ προωθούν ενεργά τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για τον εξορθολογισμό των ροών εργασίας και την ανακούφιση από το άγχος. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Steve Cohen επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, εκφράζοντας την πεποίθησή του για το αναπόφευκτο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, ιδίως με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Η επένδυση του Cohen σε ένα πρωτάθλημα γκολφ, υπογραμμίζει την πίστη του στις μετασχηματιστικές δυνατότητες των μειωμένων ωρών εργασίας, προβλέποντας ότι τα άτομα θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ενδεχομένως τις Παρασκευές.