Εκτιμητής αρνήθηκε να αγοράσει αντικείμενο λόγω της σκοτεινής του ιστορίας: Η σχέση με το δουλεμπόριο

Επιμέλεια: Newsroom
Εκτιμητής αρνήθηκε να αγοράσει αντικείμενο λόγω της σκοτεινής του ιστορίας: Η σχέση με το δουλεμπόριο
Το περιστατικό ανέδειξε όχι μόνο τις περιπλοκές που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί στην αξιολόγηση αντικειμένων με αμφιλεγόμενο ιστορικό, αλλά και τον ρόλο τέτοιων πλατφορμών στην εκπαίδευση και την έναρξη κρίσιμων συζητήσεων για τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας.

Σε μια στιγμή που ξέφυγε από τη συνήθη ίντριγκα και τον ενθουσιασμό του «Antiques Roadshow», οι θεατές έμειναν σε περισυλλογή καθώς ένας ειδικός αρνήθηκε να εκτιμήσει ένα αντικείμενο, επικαλούμενος το ενοχλητικό ιστορικό του. Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου επεισοδίου που γυρίστηκε στο Κάρντιφ, η εκπομπή, γνωστή για την αποκάλυψη θησαυρών και την αποκάλυψη της αξίας τους, αντιμετώπισε μια σπάνια περίπτωση όπου οι σκοτεινές προεκτάσεις της ιστορίας επισκίασαν τη νομισματική αξιολόγηση.

Με οικοδέσποινα τη Fiona Bruce, το επεισόδιο πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν ένας καλεσμένος παρουσίασε ένα αντικείμενο με βαθιές σχέσεις με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο, αφήνοντας τον εμπειρογνώμονα Ronnie Archer-Morgan εμφανώς συγκινημένο. Το εν λόγω αντικείμενο ήταν ένας δίσκος, ο οποίος περιγράφεται ως επιβεβαίωση της επαγγελματικής φήμης ενός Αφρικανού δουλέμπορου που δραστηριοποιούνταν από το λιμάνι Bonny της Δυτικής Αφρικής τον 18ο αιώνα.

Ο Archer-Morgan, σε μια στιγμή ειλικρινούς αποκάλυψης, εξέφρασε την πλήρη αποδοκιμασία του ίδιου και της εκπομπής για το εμπόριο ελεφαντόδοντου. Ωστόσο, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα που προέκυπτε ήταν πολύ σοβαρότερο, το εμπόριο ανθρώπινων ζωών. Περιγράφοντάς το ως «ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα οποία χρειάστηκε ποτέ να μιλήσω στην εκπομπή», ο Archer-Morgan περιηγήθηκε στο ευαίσθητο θέμα με την αίσθηση του καθήκοντος να αναγνωρίσει και να συζητήσει τη ζοφερή σημασία του αντικειμένου.

Παρά την τρομακτική σύνδεσή του με το «ανάλγητο εμπόριο» ανθρώπων τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, η ειδικός αναγνώρισε τη σημασία της αντιμετώπισης και της ομιλίας για τέτοια αντικείμενα. Η καλεσμένη μοιράστηκε την ιστορία της απόκτησης του αντικειμένου πριν από 36 χρόνια, χωρίς να γνωρίζει τη σκοτεινή ιστορία του, νομίζοντας ότι σχετίζεται με το εμπόριο αγαθών όπως ο καφές ή τα μπαχαρικά, για να ανακαλύψει την πραγματική του σχέση με την εμπορία ανθρώπων.

Αυτό το επεισόδιο του «Antiques Roadshow» τόλμησε να ξεφύγει από τη σφαίρα της εκτίμησης, ασχολούμενο με τις ηθικές ευθύνες που συνοδεύουν τα ιστορικά αντικείμενα. Η άρνηση να εκτιμηθεί το αντικείμενο υπογράμμισε μια βαθιά στιγμή για την εκπομπή, όπου η έμφαση μετατοπίστηκε από τη χρηματική αξία στη σημασία της αναγνώρισης και του υπολογισμού των ιστορικών θηριωδιών.