Οι άνδρες γίνονται όλο και λιγότερο γόνιμοι: Νέα μελέτη ρίχνει φως στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας

Επιμέλεια: Newsroom
Οι άνδρες γίνονται όλο και λιγότερο γόνιμοι: Νέα μελέτη ρίχνει φως στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας και των παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Η σφαίρα της ανθρώπινης υγείας και των μικροβιωμάτων, μυκήτων και ιών που ζουν στο σώμα μας και μέσα σε αυτό, έχει γοητεύσει εδώ και καιρό τόσο τους επιστήμονες όσο και τους μη ειδικούς. Ενώ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο μικροβίωμα του εντέρου και του δέρματος, μια πρωτοποριακή μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) ρίχνει φως σε μια λιγότερο εξερευνημένη περιοχή: το μικροβίωμα του σπέρματος και η πιθανή επίδρασή του στην ανδρική γονιμότητα.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα του Τμήματος Ουρολογίας του UCLA αποκαλύπτει την παρουσία συγκεκριμένων μικροβίων στο σπέρμα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Μεταξύ αυτών, το βακτήριο Lactobacillus iners, που συνήθως συνδέεται με τη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας και των παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Η μελέτη του UCLA, σε συνεργασία με την MicroGen Diagnostics, εντόπισε διακυμάνσεις στην παρουσία βακτηρίων Pseudomonas, κοινά μικρόβια με ποικίλα είδη, σε σχέση με τη συγκέντρωση σπέρματος. Ειδικότερα, οι Pseudomonas fluorescens και Pseudomonas stutzeri παρατηρήθηκαν συχνότερα σε ασθενείς με μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις σπέρματος, ενώ η Pseudomonas putida ήταν λιγότερο συχνή σε τέτοια δείγματα. Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ στενά συγγενών μικροβίων υπογραμμίζει τη διαφοροποιημένη επίδραση του μικροβιώματος στη γονιμότητα.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Όχι μόνο συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο γνώσεων σχετικά με το ανθρώπινο μικροβίωμα, αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για πιο εστιασμένη έρευνα σχετικά με τους μικροβιακούς κατοίκους του αναπαραγωγικού συστήματος. Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των μικροοργανισμών και της γονιμότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες και παρεμβάσεις για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη σύλληψη.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα του UCLA, αυτές οι γνώσεις είναι απλώς η αρχή. Ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές μελέτες με στόχο την αποκάλυψη της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του μικροβιώματος του σπέρματος και της γονιμότητας. Με περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν νέες οδούς για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής υγείας, προσφέροντας ελπίδα σε όσους πλήττονται από προβλήματα γονιμότητας.