Η «σκοτεινή» θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για τους εξωγήινους: Για ποιο λόγο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε μαζί τους (vid)

Η «σκοτεινή» θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για τους εξωγήινους: Για ποιο λόγο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε μαζί τους (vid)
Η θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ είναι γνωστή ως «υπόθεση του σκοτεινού δάσους». Αυτή η ενδιαφέρουσα προοπτική υποδηλώνει ότι το σύμπαν μοιάζει με ένα σκοτεινό δάσος, όπου κάθε πολιτισμός είναι σαν σιωπηλός κυνηγός, επιφυλακτικός στο να αποκαλύψει τη θέση του.

Στην απέραντη έκταση του σύμπαντος, η Γη κατέχει μια μικροσκοπική θέση, που μοιάζει με μια απλή κουκκίδα σκόνης. Η πιθανότητα ύπαρξης άλλων νοήμονων μορφών ζωής στο σύμπαν είναι ένα θέμα που έχει συναρπάσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τη κοινή γνώμη. Μεταξύ των διαφόρων υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν την απόκοσμη σιωπή του σύμπαντος, μια θεωρία που υποστήριξε ο αείμνηστος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ επανεμφανίστηκε πρόσφατα, προκαλώντας νέα συζήτηση και περιέργεια.

Η ηθοποιός και συγγραφέας Kalpana Pot συνόψισε αυτή την προκλητική θεωρία σε ένα βίντεο στο TikTok, αποτυπώνοντας την ουσία του γιατί η ανθρωπότητα μπορεί να μην έχει επικοινωνήσει ακόμη με εξωγήινους πολιτισμούς. Με εκτιμώμενα 400 δισεκατομμύρια αστέρια μόνο στον Γαλαξία μας, ο απόλυτος αριθμός των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών θα μπορούσε να είναι συγκλονιστικός. Παρά ταύτα, η αναζήτησή μας για εξωγήινη νοημοσύνη, που διαρκεί πάνω από έξι δεκαετίες, έχει συναντήσει βαθιά σιωπή.

@toknerdytome The dark forest hypothesis 👽 #nasa #science #sciencefacts #spacefacts #space #astrotok #spacetok #spacenews #funfacts #aliens ♬ Solas X Interstellar - Gabriel Albuquerqüe

Η θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ είναι γνωστή ως «υπόθεση του σκοτεινού δάσους». Αυτή η ενδιαφέρουσα προοπτική υποδηλώνει ότι το σύμπαν μοιάζει με ένα σκοτεινό δάσος, όπου κάθε πολιτισμός είναι σαν σιωπηλός κυνηγός, επιφυλακτικός στο να αποκαλύψει τη θέση του. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, η σιωπή στην κοσμική αρένα δεν είναι ένδειξη κενού αλλά στρατηγική επιλογή των νοήμονων όντων να παραμείνουν απαρατήρητα. Το σκεπτικό αυτής της προσέγγισης βασίζεται στην υπόθεση ότι η γνωστοποίηση της παρουσίας κάποιου θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή δυνητικά κακόβουλων πολιτισμών.

Το σκοτεινό δάσος

Η «υπόθεση του σκοτεινού δάσους» αντλεί το όνομά της και τις βασικές ιδέες της από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Το σκοτεινό δάσος» του Liu Cixin, το οποίο διερευνά τις στρατηγικές επιπτώσεις της επαφής σε ένα σύμπαν όπου οι πόροι μπορεί να είναι σπάνιοι και οι προθέσεις των άλλων άγνωστες. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι οι πολιτισμοί μπορεί να επιλέξουν να παραμείνουν σιωπηλοί για να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή πιο προηγμένων, δυνητικά εχθρικών οντοτήτων. Σε ένα τέτοιο σύμπαν, η μετάδοση της ύπαρξής μας θα μπορούσε να είναι σαν να ανάβουμε έναν φάρο που προσκαλεί τον κίνδυνο.

Ο ίδιος ο Στίβεν Χόκινγκ είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ενεργό προσέγγιση της εξωγήινης νοημοσύνης. Υπέθεσε ότι η επαφή με έναν προηγμένο πολιτισμό θα μπορούσε να έχει ομοιότητες με την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο, η οποία κάθε άλλο παρά ευεργετική ήταν για τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Η έγκριση της «υπόθεσης του σκοτεινού δάσους» από τον Χόκινγκ προσθέτει ένα επίπεδο επιστημονικής αξιοπιστίας σε μια θεωρία που, αν και εικαστική, ενθαρρύνει μια προσεκτική προσέγγιση στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις απόψεις του Χόκινγκ σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της επαφής με εξωγήινους πολιτισμούς υπογραμμίζει ένα θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν. Μας καλεί να αναλογιστούμε τις συνέπειες της αναζήτησής μας για ζωή πέρα από τη Γη και τους πιθανούς λόγους πίσω από την κοσμική σιωπή.