Η φουτουριστική πόλη της Toyota είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους κατοίκους: Το «ζωντανό εργαστήριο» έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η φουτουριστική πόλη της Toyota είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους κατοίκους: Το «ζωντανό εργαστήριο» έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς (vid)
Αυτή η φουτουριστική πόλη έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως «ζωντανό εργαστήριο», επιτρέποντας στην Toyota να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την ενσωμάτωση και τη λειτουργικότητα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον.

Σε ένα φιλόδοξο άλμα προς το μέλλον, η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης ενός πρωτοποριακού έργου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η οραματική αστική ανάπτυξη, γνωστή ως Woven City, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη διαβίωση και τις προηγμένες τεχνολογίες μεταφορών. Με πρωτεργάτη τον γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2021 και είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους κατοίκους του μέχρι το τέλος του έτους.

Το Woven City βρίσκεται στο νησί Honshū, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το μαγευτικό όρος Fuji, και έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει την αστική ζωή. Αρχικά, θα στεγάσει 360 κατοίκους, με σχέδια επέκτασης ώστε να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Αυτή η φουτουριστική πόλη έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως «ζωντανό εργαστήριο», επιτρέποντας στην Toyota να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την ενσωμάτωση και τη λειτουργικότητα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Αισθητήρες που θα εγκατασταθούν σε φώτα, κτίρια και δρόμους σε όλη την πόλη θα καθοδηγούν αυτά τα αυτόνομα οχήματα, διευκολύνοντας ένα απρόσκοπτο δίκτυο μεταφορών.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της Woven City είναι ο χαρακτηρισμός της ως «μαζικό ανθρώπινο πείραμα». Η Toyota σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μοναδική εγκατάσταση για να δοκιμάσει τις καινοτόμες της και τα καινούργια οχήματα, σε πραγματικές συνθήκες. Ο στόχος είναι να αποκτηθούν γνώσεις σχετικά με τα πρότυπα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των πεζών, ανοίγοντας το δρόμο για τις εξελίξεις στην τεχνολογία αυτόνομων μεταφορών.

Πέρα από τις καινοτομίες της στον τομέα των μεταφορών, η Woven City δίνει επίσης έμφαση στη βιωσιμότητα και την έξυπνη διαβίωση. Οι κατοικίες εντός της πόλης περιγράφονται ως «έξυπνα σπίτια», που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με υδρογόνο για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και την προώθηση ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής. Αυτή η δέσμευση στη βιωσιμότητα υπογραμμίζεται περαιτέρω από την κατασκευή της πόλης, η οποία ενσωματώνει παραδοσιακό ιαπωνικό ξύλο, συνδυάζοντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις με την κλασική αρχιτεκτονική αισθητική.

Η ταχεία ανάπτυξη της Woven City, που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια και με κόστος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζει την αφοσίωση της Toyota στην πρωτοπορία των μελλοντικών τεχνολογιών. Ο Akio Toyoda, πρόεδρος της Toyota, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο, δηλώνοντας: «Η κατασκευή μιας ολοκληρωμένης πόλης από την αρχή, ακόμη και σε μικρή κλίμακα όπως αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για τις υποδομές της πόλης». Αναφέρθηκε περαιτέρω στα πιθανά οφέλη, τονίζοντας τη διασύνδεση των ανθρώπων, των κτιρίων και των οχημάτων μέσω δεδομένων και αισθητήρων. Αυτό το διασυνδεδεμένο οικοσύστημα θα επιτρέψει στην Toyota να δοκιμάσει τη συνδεδεμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τόσο σε εικονικό όσο και σε φυσικό πεδίο, μεγιστοποιώντας το δυναμικό της για καινοτομία.