«Ο Μάρτης που ήταν γδάρτης»: Όταν πολικές αέριες μάζες παρέλυσαν την Ελλάδα

«Ο Μάρτης που ήταν γδάρτης»: Όταν πολικές αέριες μάζες παρέλυσαν την Ελλάδα
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τα έντονα φαινόμενα των προηγούμενων δεκαετιών.

Μία αναδρομή στις καιρικές συνθήκες του Μαρτίου του 1957 και του 1987 έκανε ο Θοδωρής Κολυδάς.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, σε ανάρτησή του στο Twitter, γύρισε τον χρόνο πίσω και μοιράστηκε με τους ακολούθους ότι σαν σήμερα το 1957 σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια. Στη Δυτική Μακεδονία, δε, υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στις συγκοινωνίες.

Είκοσι χρόνια μετά, το 1987, πολικές αέριες μάζες που άρχισαν να εισβάλουν στην βόρεια Ελλάδα έμειναν στην περιοχή για 15 ημέρες.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΤΗΣ ΗΤΑΝ "ΓΔΑΡΤΗΣ"

Σαν σήμερα στις 3-3-1957 και μετά από έναν ξηρό Φεβρουάριο, ο Μάρτης του 1957 μπήκε με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια. Στη δυτική Μακεδονία παρέλυσαν οι συγκοινωνίες και υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Μετά από 20 χρόνια, την ίδια μέρα, οι πολικές αέριες μάζες που άρχισαν να εισβάλουν στην βόρεια Ελλάδα στις 3 Μαρτίου 1987 έμειναν πάνω από την περιοχή μας επί ένα δεκαπενθήμερο λόγω της αποκοπής του ψυχρού στροβίλου».

Copernicus: Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α, ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα.

Ο χειμώνας του 2023-2024 (Δεκέμβριος 2023, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2024) στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.