Έρχεται το τέλος για τα χειμερινά θέρετρα; Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Έρχεται το τέλος για τα χειμερινά θέρετρα; Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (vid)
Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο στα χειμερινά σπορ, η μείωση της χιονόπτωσης παρουσιάζει μια πιο βαθιά περιβαλλοντική κρίση.

Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε μια ζοφερή πραγματικότητα: η εποχή των άφθονων χιονοπτώσεων, ζωτικής σημασίας για τα χειμερινά αθλήματα, ενδέχεται να έχει ήδη υποκύψει στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χιονοδρομική βιομηχανία των ΗΠΑ αντιμετώπισε απώλειες άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδίδονται στις συνέπειες της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση προέρχεται από τις ολοένα και πιο σπάνιες χιονοπτώσεις στις οροσειρές, μια τάση που όχι μόνο έχει μειώσει τη γοητεία αυτών των χειμερινών παραδείσων, αλλά έχει επίσης αναγκάσει τα χιονοδρομικά κέντρα να αναλάβουν πρόσθετα έξοδα για την παραγωγή χιονιού με τεχνητά μέσα.

Η έρευνα δείχνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στα πρότυπα βροχόπτωσης, με πολλές περιοχές να βλέπουν βροχή αντί για χιόνι λόγω της κλιμάκωσης των θερμοκρασιών. Αυτή η μεταβολή έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της μέσης διάρκειας της χιονοδρομικής περιόδου στις ΗΠΑ, μειώνοντάς την κατά περίπου πέντε έως επτά ημέρες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι έντονες, με τη βιομηχανία να χάνει κατά μέσο όρο 252 εκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω της απώλειας εσόδων και των κλιμακούμενων δαπανών που σχετίζονται με την τεχνητή χιόνωση.

Ο Daniel Scott, κορυφαίος επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Waterloo, μαζί με τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, διεξήγαγε αυτή τη διορατική μελέτη. Ο Scott υπογραμμίζει την εξελισσόμενη πρόκληση που θέτει η κλιματική αλλαγή στη χιονοδρομική βιομηχανία και στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού.

Οι πρόσφατοι χειμώνες υπογράμμισαν την αυξανόμενη δυσχερή θέση των χιονοδρομικών κέντρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Περιοχές σε όλη τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Βοσνία βίωσαν άγονα τοπία, χωρίς χιόνι, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. Ομοίως, στις ΗΠΑ, ιδίως στις δυτικές περιοχές, τα επίπεδα χιονιού έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το μισό του κανονικού, γεγονός που ωθεί τα χιονοδρομικά κέντρα είτε να ενισχύσουν τις προσπάθειες εκχιονισμού είτε να περιορίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες.

Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο στα χειμερινά σπορ, η μείωση της χιονόπτωσης παρουσιάζει μια πιο βαθιά περιβαλλοντική κρίση. Το χιόνι χρησιμεύει ως ζωτική δεξαμενή, απελευθερώνοντας σταδιακά νερό σε ποτάμια και ρυάκια κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Η μείωση της χιονόπτωσης , επομένως, αποτελεί σημαντική απειλή για τα αποθέματα νερού σε πολλές περιοχές, υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.