Το 1ο βιντεοπαιχνίδι που βγήκε σε CD ήταν το Fighting Street - το ντέρμπι των ΗΠΑ με την Ιαπωνία

Το 1ο βιντεοπαιχνίδι που βγήκε σε CD ήταν το Fighting Street - το ντέρμπι των ΗΠΑ με την Ιαπωνία
Το Fighting Street ήταν το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που βγήκε ποτέ σε CD.

To CD-RΟΜ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1982 και έφερε την επανάσταση στα αποθηκευτικά μέσα, τόσο στην ανάγνωση, όσο και στον όγκο των δεδομένων που χωρούσε. Λόγω των τεράστιων ευκολιών που προσέφερε αντικατέστησε άμεσα τις προηγούμενες λύσεις από τα μέσα των 80s και μετά και άρχισε να εμφανίζεται σε υπολογιστές, στη μουσική σκηνή και οπουδήποτε αλλού. Τι έχει συμβεί όμως με τα βιντεοπαιχνίδια;

Όπως ήταν λογικό, όσο τα γραφικά άρχισαν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται και μαζί τους ανέβηκαν και οι ανάγκες για την αποθήκευση των δεδομένων, αλλά και την ταχύτητα ανάγνωσής τους από τις κονσόλες και τους υπολογιστές. Όπως αναφέρεται, υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία για το ποιο ήταν ιστορικά το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που κυκλοφόρησε σε CD.

Η αλήθεια είναι ότι αν και κάποιοι αναφέρουν το Myth ή το 7th Guest (του 1993). Ωστόσο, θα πρέπει να πάμε αρκετά πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 1988. Το πρώτο consumer CD-ROM ήταν το PC Engine CD της NEC (TurboGrafx CD), το οποίο και εμφανίστηκε στην αγορά στις 4 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Ήταν ένα add-on για το σύστημα που διάβαζε οπτικούς δίσκους σε μονή ταχύτητα και μπορούσε να παίξει και games. Δύο παιχνίδια που εμφανίστηκαν μαζί του ήταν τα Fighting Street και No-Ri-Ko.

Το Fighting Street ήταν η μεταφορά του Street Fighter από τα arcades και κυκλοφόρησε το 1988 στην Ιαπωνία και το 1999 στην Αμερική. Έπαιζε με ένα χειριστήριο έξι πλήκτρων για τις διάφορες εντολές και προσέφερε βελτιωμένο ήχο και μουσική. Αναπτύχθηκε από την Alfa System και κυκλοφόρησε από τις NEC Avenue και Hudson Soft.

Το No-Ri-Ko από την άλλη, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και βασιζόταν στη ζωή του τότε pop idol Noriko Ogawa. Πρόκειται για ένα interactive novel, όπου ο παίκτης ερχόταν μπροστά σε διάφορες στιγμές της ζωής της ηρωίδας και έπρεπε να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες προκαθορισμένες ενέργειες (σαν τα old school adventure games της εποχής). Το CD-ROM βοήθησε τους δημιουργούς να περάσουν αρκετές πραγματικές εικόνες της Noriko που την τότε εποχή φάνταζαν μοναδικής αισθητικής και να τις φορτώνουν άμεσα στην οθόνη του χρήστη, μαζί με τους ήχους της μουσικής της.

Πολλοί (εκτός Ιαπωνίας) θεωρούν το πρώτο game σε CD-RΟΜ το The Manhole της Cyan. Κυκλοφόρησε το 1989 για συστήματα Mac και PC με λειτουργικό DOS. H πλοκή του θύμιζε κάτι από “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”, όπου ο παίκτης ανακάλυπτε έναν μυστικό φανταστικό κόσμο γεμάτο ξεχωριστά πλάσματα. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος σκοπός ή στόχος, απλά προσφερόταν επιλογή πλοήγησης και αλληλεπιδράσεων σε διάφορα σημεία.

Το The Manhole κυκλοφόρησε αρχικά σε δισκέτες το 1988, αλλά το 1989 επανήλθε από την Activision σε μορφή CD-RΟΜ για τις δύο προαναφερθείσες πλατφόρμες. Η διαφορά των δύο εκδόσεων ήταν ότι η νεότερη υποστήριζε μουσική και voice acting, τη στιγμή που η πρώτη είχε τις ομιλίες μόνο σε μορφή κειμένου.