Ο άγιος Βαλεντίνος είναι διαμελισμένος σε όλη την Ευρώπη: Το λουτρό αίματος πίσω από την ημέρα των ερωτευμένων (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο άγιος Βαλεντίνος είναι διαμελισμένος σε όλη την Ευρώπη: Το λουτρό αίματος πίσω από την ημέρα των ερωτευμένων (vid)
O άγιος Βαλεντίνος ξυλοκοπήθηκε, λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρώμη.

Στις 14 Φεβρουαρίου, τα ερωτευμένα ζευγάρια θα ανταλλάξουν και πάλι λουλούδια, σοκολάτες και αρκουδάκια για να εκδηλώσουν την αγάπη τους. Ωστόσο, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν ήταν πάντα τόσο γλυκιά και χαριτωμένη.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ημέρα έχει από πίσω της μια σκοτεινή και αιματηρή ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια ως μια ειδωλολατρική τελετή που είχε σκοπό να γιορτάσει τον αποκεφαλισμό ενός χριστιανού μάρτυρα.

Οι γραφές αναφέρουν ότι υπήρχαν αρκετοί Άγιοι Βαλεντίνοι που πέθαναν στις 14 Φεβρουαρίου. Δύο από αυτούς εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου Γοτθικού το 269-270 μ.Χ., σε μια εποχή που οι διωγμοί των χριστιανών ήταν συνηθισμένοι.

Η καθηγήτρια Θρησκευμάτων και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Λίζα Μπίτελ, αναφέρει ότι ένας από τους Αγίους Βαλεντίνους χάθηκε στην Αφρική, ένας άλλος ήταν ιερέας που αποκεφαλίστηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κλαύδιο ΙΙ κι ο τρίτος ήταν επίσκοπος του Τέρνι ο οποίος κι έχασε με τον ίδιο τρόπο τη ζωή του πάλι από το χέρι του Κλαύδιου.

Η Μπίτελ θεωρεί απίθανη την ύπαρξη δύο Βαλεντίνων που αποκεφαλίστηκαν για αυτό και δίνει την ερμηνεία ενός «μόνο θρύλου που ‘έσπασε’ σε δύο ξεχωριστές αφηγήσεις».

Το τέλος της μυθώδους ζωής του ιερέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν φρικτό. Ξυλοκοπήθηκε, λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρώμη.

Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Ένα τάγμα Βέλγων μοναχών πέρασε τρεις αιώνες συλλέγοντας στοιχεία για τη ζωή των αγίων από χειρόγραφα αρχεία σε όλο τον γνωστό κόσμο. Ονομάστηκαν Μπολαντιστές από τον Jean Bolland, έναν Ιησουίτη λόγιο που άρχισε να δημοσιεύει τους ογκώδεις 68 τόμους του "Acta Sanctorum", ή "Βίοι των Αγίων".

Έκτοτε, διαδοχικές γενιές μοναχών συνέχισαν το έργο μέχρι που ο τελευταίος τόμος δημοσιεύθηκε το 1940. Οι αδελφοί «ξέθαψαν» κάθε ίχνος πληροφορίας για κάθε άγιο του ημερολογίου και τύπωσαν τα κείμενα ταξινομημένα σύμφωνα με την ημέρα εορτής του αγίου.

Έτσι γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Βαλεντίνος αποκεφαλίστηκε τον τρίτο αιώνα στις 14 Φεβρουαρίου, γιατί πιστεύεται ότι παραβίασε τη ρωμαϊκή απαγόρευση για την τέλεση γάμων.

Σήμερα μια εκκλησία στο Δουβλίνο ισχυρίζεται ότι έχει στα εκθέματά της την καρδιά του Αγίου. Το υποτιθέμενο κρανίο του εκτίθεται στον Ναό της Παναγίας των στολιδιών της Ρώμης, ο σκελετός του βρίσκεται σε ένα χρυσό κουτί σε μια μονή της Γλασκόβης, ο ώμος του αποτελεί αξιοθέατο σε μια Βασιλική της Πράγας και τα λείψανά του είναι εγκιβωτισμένα σε γυαλί στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στη Μαδρίτη.