Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού: Πώς δημιουργήθηκε και τα λάθη στη χρήση (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού: Πώς δημιουργήθηκε και τα λάθη στη χρήση (vid)
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού ας θυμηθούμε την ιστορία του αλλά και ας επισημάνουμε πολλά λάθη που γίνονται κατά τη χρήση του.

Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και του HIV/AIDS. Η πρωτοβουλία αυτή, με επικεφαλής το AIDS Healthcare Foundation (AHF), υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των προφυλακτικών ως την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης και πρόληψης ασθενειών.

Τα προφυλακτικά αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ιστορίας εδώ και αιώνες, με καταγραφές που δείχνουν ότι οι αριστοκράτες του 18ου αιώνα χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά φτιαγμένα από έντερα ζώων. Η ανακάλυψη του καουτσούκ στα μέσα του 19ου αιώνα διεύρυνε την προσβασιμότητα των προφυλακτικών σε περισσότερες κοινωνικές τάξεις, οδηγώντας στα σύγχρονα προφυλακτικά από λατέξ που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση τους, τα συνήθη λάθη κατά τη χρήση των προφυλακτικών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους. Τα λάθη αυτά περιλαμβάνουν λανθασμένη επιλογή μεγέθους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πολλά άτομα παραμελούν τη σημασία της επιλογής του σωστού μεγέθους ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ένα προφυλακτικό ακόμη και αν συνειδητοποιήσουν ότι δεν εφαρμόζει καλά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να γλιστρήσει το προφυλακτικό αν είναι πολύ μεγάλο ή να σπάσει αν είναι πολύ στενό.

Ο συγχρονισμός είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων παραδέχεται ότι βάζει προφυλακτικό αφού έχει ήδη αρχίσει η σεξουαλική επαφή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η μέθοδος εφαρμογής είναι επίσης επιρρεπής σε λάθη, με ορισμένους ανθρώπους να ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν επιχειρήσουν να το φορέσουν, οδηγώντας σε ακατάλληλη εφαρμογή και πιθανό σπάσιμο.

Το να μην αφήνεται χώρος στην άκρη του προφυλακτικού για το σπέρμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές ή σπάσιμο. Το άνοιγμα της συσκευασίας του προφυλακτικού με αιχμηρά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο προφυλακτικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποτυχίας. Η χρήση λιπαντικών με βάση το λάδι μπορεί να υποβαθμίσει τα προφυλακτικά από λατέξ, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Τέλος, η ακατάλληλη αποθήκευση των προφυλακτικών, όπως σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη.

Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της σωστής χρήσης και αποθήκευσης των προφυλακτικών, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή κοινών λαθών ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες.